Business Internaţional

Cum să îţi speli păcatele. Bank of America plăteşte 8,5 mld. dolari pentru a închide gura investitorilor în obligaţiuni ipotecare

Cum să îţi speli păcatele. Bank of America plăteşte 8,5 mld. dolari pentru a închide gura investitorilor în obligaţiuni ipotecare

Autor: Adrian Voicu

29.06.2011, 15:46 428

Bank of America a reuşit să ajungă la o înţelegere cuinvestitori care au deţinut obligaţiuni cu componentă ipotecarăemise de Countrywide convenind să plătească 7,5 miliarde dedolari.

Cea mai mare bancă din SUA a anunţat că plănuieşte să facăprovizioane suplimentare de 5,5 miliarde dolari atât pentruexpunerile garantate pe stat cât şi pentru cele negarantate de statîn trimestrul doi din 2011.

Countrywide, care a devenit o divizie a BofA, a fost chemată îninstanţă în ianuarie de investitori care susţin că au fost "victimeale unei fraude masive" după ce au investit în titluri constituitedin pachete de credite ipotecare.

Aflaţi în filmul Inside Job,distribuit împreună cu Ziarul Financiar începând de astăzi, care afost rolul Bank of America şi al altor bănci în criza financiarăcare a pus în genunchi întreaga lume

Potrivit plângerii, investitorii au cumpărat, între anii 2005 şi2007, pentru câteva sute de milioane de dolari, titluri de valoareconstiuite din credite ipotecare promovate de Countrywide ca"investiţii conservatoare, cu risc redus".

Investitorii susţineau la acea vreme că banca a făcut reclamăfalsă instrumentelor financiare, supraevaluând gradul de siguranţăoferit de acestea şi ignorând legislaţia privind subscrierea devalori mobiliare.

Astfel, se arată în plângere, ratingul de credit al celei maimari părţi a titlurilor cumpărate a căzut de la "AAA" la "junk",provocând pierderi semnificative investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO