Business Internaţional

Cum rezistă Germania, cea mai mare economie europeană, în vremea crizelor de materii prime

Cum rezistă Germania, cea mai mare economie europeană,...

Autor: Catalina Apostoiu

09.07.2021, 14:36 127

Penuriile de materii prime, semiconductori şi forţă de muncă îşi pun amprenta asupra redresării economiei germane, cea mai mare din Europa.

În aprilie, economia Germaniei a căzut victimă unei lipse de semiconductoare şi cherestea, producţia industrială scăzând cu 1%, cu mult peste estimarea privind o creştere de 0,5%.

Grupul de lobby al industriei auto germane VDA a avertizat că producătorii auto vor continua să sufere de pe urma unor penurii acute de semiconductoare pe „termen mediu“, potrivit Financial Times.

Producţia industrială a scăzut cu 0,3% faţă de luna anterioară, în mare măsură din cauza problemelor de aprovizionare cu materii esenţiale cum ar fi oţelul, cuprul, lemnul şi materialele plastice, aceasta situându-se cu 5% sub nivelul de dinaintea pandemiei.

Cel mai mare impact asupra producţiei industriale germane l-a avut declinul cu 3,4% al producţiei de bunuri de capital. Aceasta s-a datorat în principal unei scăderi cu 7,2% a producţiei auto.

Constructorul auto german BMW a avertizat că se aşteaptă ca situaţia să rămână dificilă şi nu poate exclude posibilitatea ca penuria de semiconductoare să-i afecteze vânzările în restul anului.

Referindu-se la scăderea producţiei industriale, Jens-Oliver Nicklash, analist în cadrul băncii LBBW, arată că cifrele nu sunt îmbucurătoare, ţinând cont de penurii, dar nu sunt nici catastrofale“, potrivit Le Figaro.

În sectorul construcţiilor, penuria de materiale se adânceşte, potrivit ifo. Companiile germane din sector se confruntă cu dificultăţi în creştere legate de criza de materiale şi creşterea preţurilor de achiziţie, relevă sondajele institutului. „Există tot felul de probleme, iar acestea s-au acutizat comparativ cu luna anterioară“, spune Felix Leiss, expert în cadrul ifo.

Germania se confruntă şi cu o penurie de muncitori străini calificaţi, iar asta în condiţiile în care un număr de industrii din Germania au ajuns să depindă de muncitori din Europa şi alte ţări din moment ce populaţia ţării în curs rapid de îmbătrânire nu acoperă cerinţele economiei privind forţa de muncă.

Pe de altă parte, exporturile germane şi-au continuat redresarea graduală în mai în pofida menţinerii unor restricţii, scrie Reuters.

Exporturile ţării au avansat cu 0,3% lunar în termeni ajustaţi.

Încrederea investitorilor în redresarea economiei germane a scăzut în iulie, în condiţiile în care problemele de aprovizionare apasă asupra sectorului manufacturier, iar răspândirea noilor tulpini de coronavirus ameninţă revigorarea serviciilor, notează Bloomberg.

Indicatorul ZEW privind aşteptările a scăzut la 63,3 de la 79,8 în ianuarie, cel mai scăzut nivel din ianuarie. Totuşi, un indicator al condiţiilor actuale a devenit pozitiv pentru prima dată în doi ani.

Comisia Europeană şi-a revizuit recent în sus proiecţiile de creştere privind economia germană, anticipând o creştere de 3,6% în 2021, faţă de rata de 3,4% previzionată în mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO