Business Internaţional

Cum putem scăpa de dependenţa de muncă

Cum putem scăpa de dependenţa de muncă

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu

28.05.2016, 15:15 1479

Se apropie vara şi sezonul concediilor, iar pentru unii asta înseamnă că, deşi departe de serviciu, nu se vor putea desprinde de problemele de acolo, în ciuda familiei care îi roagă să uite de muncă, scrie Wall Street Journal. De ce se întâmplă acest lucru şi ce se poate face?

Răspunsul vine de la Jennifer Deal, cercetătoare în cadrul Center for Creative Leadership (Centrul pentru Leadership Creativ), o companie care oferă programe de instruire în domeniul leadershipului, şi în cadrul Centrului pentru Organizaţii Eficiente al Universităţii din California de Sud.

Tehnologia modernă reprezentată mai ales de smartphone, spune aceasta, are un rol în incapacitatea oamenilor de a se desprinde de muncă, deoarece atunci când îşi iau smartphone-ul în vacanţă cu ei, el le aminteşte de problemele de serviciu rămase nerezolvate. Aceşti oameni, în special cei aflaţi în funcţii de conducere sau practicanţi ai unor profesii liberale, sunt afectaţi de ceea ce se numeşte Efectul Zeigarnik – adică de dificultatea de a-şi scoate din minte ceva neterminat, efect care poate fi observat şi atunci când ne stăruie în minte o melodie, dar şi când a mai rămas ceva de făcut la serviciu. Cum pentru aceste categorii de oameni munca nu prea se termină, iar tehnologia le oferă posibilitatea de a lua uşor legătura cu cei cu care lucrează, tendinţa de a mai rezolva o chestiune de serviciu şi din vacanţă este şi mai puternică.

Soluţiile propuse de Jennifer Deal sunt fie ocupatul minţii cu altceva de făcut pentru a uita de treburile neterminate, cum ar fi lectura unei cărţi captivante sau o activitate sportivă, ori pur şi simplu opritul telefonului şi închiderea lui într-un sertar sau seif. Cu alte cuvinte, se recomandă ca atunci când ne aducem aminte de o treabă neterminată, să găsim o cale de a ne convinge că nu avem cum să o terminăm în acel moment, pentru a ne putea deconecta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO