Business Internaţional

Cum poate impiedica o criza politica bunul mers al unei economii

29.10.2007, 19:51 12

Guvernul condus de Aigars Kalvitis a supravietuit unui vot de neincredere, insa este de asteptat ca durata in care va mai activa sa fie foarte scurta, pana cand parlamentul va aproba bugetul pe 2008, dezbaterile pentru aprobarea sa urmand sa inceapa saptamana aceasta.
Kalvitis - care datorita celor trei ani petrecuti in fruntea executivului de la Riga - a devenit cel mai longeviv premier din aceasta tara - a pierdut increderea de care se bucura in randul sefilor principalelor partide, dupa destituirea din functie a procurorului general pe probleme de coruptie, Aleksejs Loskutovs.
El a fost nevoit sa se intoarca de urgenta de la Lisabona, unde participa la summit-ul Uniunii Europene, dupa ce demonstratiile indreptate impotriva guvernului au luat amploare, fortand doi ministri apartinand propriului sau partid sa demisioneze.
Totusi, Kalvitis a respins ideea de a demisiona, declarand ca "trebuie sa ne asumam anumite responsabilitati, din moment ce coalitia a decis sa mearga mai departe".
In mod paradoxal, turbulentele politice au aparut exact in momentul in care indicatorii economici au inceput sa dea semne de imbunatatire, iar guvernul parea sa ia in serios problema gravelor dezechilibre macroeconomice.
Letonia, care a suferit o dereglare a cursului de schimb al monedei nationale, latsul, este considerata a fi una dintre cele mai expuse tari, in conditiile inrautatirii situatiei de pe piata internationala de creditare.
Foarte putini investitori straini au active denominate in lats, ceea ce reduce riscul unui atac speculativ, insa gravele dezechilibre economice au determinat autoritatile sa nege speculatiile conform carora ajustarea ratei de schimb este iminenta.
Explozia pietei de consum, finantata de catre bancile straine, a condus la cresterea datoriilor externe pana la 117% din Produsul Intern Brut si la un deficit de cont curent de 11% din PIB.
Totusi, datorita masurilor antiinflationiste lansate in martie si datorita incetinirii ritmului de crestere al imprumuturilor acordate de bancile comerciale economia parea sa isi revina rapid.
Preturile de pe piata imobiliara au coborat constant pentru aproape o jumatate de an, in timp ce segmentul de retail, vanzarile de automobile si deficitul de cont curent au intrat, recent, in declin.
"Reglarea problemelor a inceput prea tarziu, de aceea perioada urmatoare ar putea fi mult mai severa decat ne asteptam", a declarat Erkki Raasuke, directorul executiv al Hansabank, divizie a celei mai importante banci letone. "Totusi, ne asteptam la o revenire rapida si la o crestere economica semnificativa in urmatorii ani", a adaugat el.
In acest moment, guvernul estimeaza un excedent bugetar de 0,4% din PIB, in loc de un deficit de 1,4% cat se previziona anterior. Anul viitor se asteapta o crestere a excedentului bugetar pana la 1% din PIB, acesta putand ajunge la 1,2%, respectiv 1,5% din PIB in 2009, respectiv 2010.
"Au facut destul", spune Kenneth Orchard, reprezentant al agentiei de rating Moody's, referindu-se la programul de redresare economica al guvernului leton. "In ultimii ani au existat foarte multe promisiuni fara nici o actiune concreta. Dar in sfarsit se face ceva", a adaugat el.
Totusi, datorita izbucnirii crizei politice, viitoarele reforme sunt puse acum sub semnul intrebarii. Iar acest fapt va afecta semnificativ increderea investitorilor, atat a celor interni, cat si a celor externi.
Kalvitis a cerut demisia lui Loskutovsk din cauza unor nereguli financiare minore descoperite la oficiul national de lupta impotriva coruptiei. Totusi, majoritatea observatorilor apreciaza ca adevaratul motiv al acestei actiuni ar fi intentia oficiului de a demara o ancheta amanuntita privind cheltuielile pe care partidul premierului le-a efectuat in perioada campaniei electorale de anul trecut.
Insa, este de asteptat ca parlamentul sa nu accepte propunerea de destituire din functie a lui Loskutovsk, pecetluindu-i soarta premierului. Cel mai probabil, coalitia aflata la putere va incerca sa nominalizeze un nou premier imediat ce bugetul pentru anul viitor va fi adoptat de legislativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO