Business Internaţional

Cum plănuieşte Donald Trump să lanseze un proiect de minerit al uraniului în valoare de 1,5 miliarde de dolari

Cum plănuieşte Donald Trump să lanseze un proiect de...

Autor: Eduard Ivanovici

01.03.2020, 23:47 545

Administraţia Trump i-a cerut Congresului Statelor Unite 1,5 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru a crea o nouă rezervă de uraniu, subliniind faptul că producţia de uraniu din Statele Unite în detrimentul importurilor reprezintă o problemă vitală de securitate energetică, conform abcNEWS.

Însă mai mulţi deputaţi ai Partidului Democrat şi analişti politici sunt de părere că ţinta principală a administraţiei Trump este sprijinirea unor companii de uraniu din SUA care nu pot concura pe piaţa globală. Cererea pentru combustibili nucleari a stagnat în urma dezastrului din 2011 de la Fukushima. Doar în ultimii cinci ani, producţia americană de uraniu a scăzut cu 96%, potrivit estimărilor Administraţiei Informaţiilor Energetice din SUA.

Trump a făcut zilele trecute o cerere pentru o nouă rezervă naţională de uraniu în cadrul bugetului pentru 2021, ceea ce ilustrează că salvarea industriilor nucleare şi de cărbune din Statele Unite nu reprezintă decât o oportunitate politică pentru preşedintele republican, care invocă deseori securitatea naţională drept justificare.

„Nu este responsabilitatea contribuabililor să salveze o industrie, indiferent că vorbim despre uraniu, despre energie solară sau cărbune”, a declarat Katie Tubb, analist al politicilor energetice din cadrul institutului de cercetare Washington Heritage Fundation.  

Departamentul de Energie a spus că planul va dubla numărul de muncitori din imediata proximitate a minelor de uraniu, în ciuda faptului că unii rezidenţi şi-au arătat deja neliniştea cu privire la riscurile radioactive pe care le ridică acest tip de mine.

Planul lui Trump va avea nevoie de aprobarea lui Raúl Grijalva, membru al Congresului din partea Partidului Democrat şi preşedintele Comitetului de Resurse Naturale, care s-a opus în mod vehement eforturilor întreprinse de preşedinte prin care doreşte să facă din mineritul de uraniu o chestiune strategică. Consilierii lui Grijalva au declarat că au nevoie de mai multe informaţii pentru a se putea pronunţa.

Industria nucleară din Statele Unite a căutat constant ajutor din partea administraţiei Trump, în condiţiile în care, în 2018, fabricile nucleare din SUA şi-au obţinut 90% din uraniu din Canada, Kazahstan şi alte regiuni, doar 10% venind din interiorul ţării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO