Business Internaţional

​Cum le-a furat Grinch-ul jambonul de Crăciun spaniolilor

​Cum le-a furat Grinch-ul jambonul de Crăciun spaniolilor

Autor: Catalina Apostoiu

22.12.2016, 19:00 579

Deşi de acest Craciun spaniolii se simt mai bogaţI, preţurile în creştere pentru “jamon iberico” le reamintesc acestora de vremurile grele, scrie Bloomberg.

Odată cu scăderea cererii consumatorilor în timpul crizei economice din 2012 a scăzut şi numărul porcilor folosiţI pentru producerea celei mai fine şunci iberice, generând în prezent o criză de şuncă şi creşterea puternică a preţurilor acestei delicatese.

Spania îşi revine puternic de pe urma crizei financiare care a obligat-o să caute susţinere europeană de 41 miliarde de euro pentru a-şi salva industria bancară în 2012. În condiţiile în care economia ţării este aşteptată să avanseze cu 3,2% în acest an, familiile spaniole vor cheltui în medie 682 de euro pe cumpărături şi cadouri de Crăciun, peste media europeană de 517 euro, potrivit unui studiu Deloitte.

Un studiu Kantar relevă faptul că spaniolilor le place să cheltuiască peste 20% din bugetul pentru Crăciun pe produse tradiţionale ca şunca Iberico şi creveţi.

“După o criză fără precedent pentru şunca Iberico, astăzi putem spune că industria este pe calea redresării şi stabilizării”, a declarat Francisco Javier Morato, preşedinte al Inter-professional Iberico Pig Association. “Perspectivele sunt foarte bune”.

Acum patru ani, viitorul părea sumbru pentru producătorii spanioli de şuncă. Aceştia au reacţionat la criza din 2012 reducându-şi producţia, spune Mario Redondo, CEO al Redondo Iglesias.

La nivel naţional, numărul porcilor sacrificaţi a scăzut la 2,3 milioane în sezonul 2012-2013, de la 2,8 milioane în 2011-2012. Între timp, vânzările şi-au revenit la peste 6 milioane de jamboane în 2015 de la 4,7 milioane în 2012.

Perspectivele sunt pozitive pentru producători ca Redondo în condiţiile în care companiile şi consumatorii îşi cresc cheltuielile pe produse gourmet în vremuri economice mai bune. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO