Business Internaţional

Cum îţi pot ruina cariera de bancher pantofii de culoare maro

Cum îţi pot ruina cariera de bancher pantofii de...

Autor: Bianca Dorobanţu

02.09.2016, 17:47 3172

O parte din cei care vor să ocupe un birou în cele mai importante instituţii bancare londoneze sunt discriminaţi de unii angajatori pe criterii care nu ţin de abilităţi sau potenţial, ci mai degrabă de culoarea pantofilor pe care-i poartă sau felul în care vorbesc, conform unui studiu guvernamental citat de Bloomberg.

Astfel, pe baza unui elitism adânc înrădăcinat, angajatorii din industrie caută candidaţi „rafinaţi”, cu un limbaj şi stil vestimentar elevat, selectându-i mai ales pe cei care au studiat în şcoli private. 

Jumătate din bancherii de top din Londra au urmat studiile unor şcoli private, chiar dacă mai puţin de 7% din elevii britanici merg la o astfel de şcoală, arată studiul. În firmele cu capital privat, şapte din zece noi angajaţi au urmat şcoli private.

Unii candidaţi pierd teren astfel pentru că ei nu ştiu aceste „reguli nescrise” de care ţin cont unii angajatori. „Unii manageri ai băncilor încă îşi evaluează candidaţii în funcţie de stilul vestimentar, şi nu de cunoştinţele şi experienţa lor. De exemplu, un candidat care poartă pantofi de culoare maro nu este privit cu ochi prea buni”, spune Alan Milburn, preşedintele Comisiei care a întocmit studiul.

În special angajatorii din marile instituţii bancare caută candidaţi care dau dovadă de bune maniere, pe care un candidat care a avut un loc de muncă mai prost plătit este posibil să nu le aibă. De obicei, cei mai mulţi angajaţi fac parte din elitele universităţilor Oxford şi Cambridge.

Pentru a pune capăt acestei lupte de clasă, între elite şi clasa mijlocie, angajatorii ar trebui să găsească „talente” şi în şcolile de stat, iar unele insituţii fac deja progrese în acest sens, arată raportul.

Guvernul britanic ar putea influenţa însă procesul de angajare al unora dintre cele mai mari bănci din Marea Britanie, cum ar fi Lloyds Banking Group, unde deţine 9% din acţiuni sau Royal Bank of Scotland (RBS), unde deţine 72%.

Acest raport a coincis cu prima comisie convocată de noul prim-ministru britanic Theresa May pe tema inegalităţii sociale. În primul său discurs în calitate de premier a încercat să câştige simpatie din partea „clasei muncitoare” spunând că noua sa deviză va fi „să facă din Marea Britanie un loc pentru toată lumea, nu doar pentru cei privilegiaţi”.

„Poate că acum aveţi un loc de muncă, dar asta nu înseamnă că îl veţi avea mereu. Poate că acum aveţi o locuinţă, dar vă faceţi griji pentru plata creditului ipotecar. Poate că acum vă descurcaţi, dar vă faceţi griji pentru ziua de mâine sau pentru a vă trimite copiii la şcoli bune. Îmi voi îndrepta atenţie către cei pentru care viaţa este o luptă zilnică şi care muncesc mult pentru a avea ce pune pe masă”, spunea Theresa May într-un discurs.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO