Business Internaţional

Cum încearcă Spania să-şi susţină generaţia tânără şi disperată?

Cum încearcă Spania să-şi susţină generaţia...

Autor: Catalina Apostoiu

20.10.2021, 23:34 657

O lipsă acută de programe de susţinere i-a dus pe mulţi tineri spanioli în pragul disperării în ultimii ani marcaţi de crize multiple. În condiţiile în care studenţii au cel mai mult de suferit, Spania face eforturi pentru a-i ajuta, scrie Deutsche Welle.

Majoritatea tinerilor spanioli nu se pot muta din locuinţa părinţilor înainte de 30 de ani, cu patru ani mai târziu decât media pentru întreaga UE. Însă lucrurile s-ar putea schimba dacă planurile guvernului condus de premierul Pedro Sanchez vor fi aprobate de parlamentul ţării.

Acesta vrea să acorde tinerilor o indemnizaţie de 250 de euro pe lună pentru a-i încuraja să se mute din locuinţele părinţilor. Toţi adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 care câştigă sub 23.725 de euro pe an vor fi eligibili.

Propunerea vine într-un moment în care Spania se confruntă cu o rată ridicată a şomajului în rândul tinerilor, o piaţă a închirierilor de locuinţe în scădere şi chirii în creştere.

Sanchez vrea de asemenea să introducă un bonus cultural de 400 de euro pentru toţi tinerii care împlinesc 18 ani, menit să încurajeze activitatea culturală în Spania după criza provocată de pandemie.

Guvernul lui Sanchez plănuieşte şi reforme ale pieţei muncii menite să îmbunătăţească imaginea pregătirii profesionale, iar în acest scop va fi folosită o parte din finanţarea de 140 miliarde de uro pe care Spania o va primi de la Bruxelles. Guvernul, angajatorii şi sindicatele au convenit deja să majoreze salariul minim naţional la 950 de euro pe lună, să reducă numărul uriaş de contracte de muncă precare şi să instaleze un model de pregătire profesională după modelul celui din Germania.

„Trebuie să începem să ne reformăm sistemul de învăţământ pentru a-l face compatibil cu nevoile pieţei şi astfel să reducem rata ridicată a şomajului din rândul tinerilor noştri“, declara recent Yolanda Diaz, ministrul spaniol al muncii şi economiei sociale, adăugând că prea mulţi absolvenţi de facultate ajung şoferi de taxi.

Succesul în reformarea siste­melor muncii şi învăţământului este considerat vital pentru Sanchez şi campania acestuia pentru câştigarea unui al treilea mandat în alegerile din 2023.

Un element cheie în reformele ui Diaz priveşte reducerea ratei uriaşe de abandon şcolar din Spania, de 16%, cea mai ridicată din Europa.

Deocamdată, însă, nu este clar dacă aceste propuneri de reformă vor fi aprobate în parlament în decembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO