Business Internaţional

Cum încearcă preşedintele H&M să salveze retailerul? Stefan Persson a cumpărat din banii proprii acţiuni în valoare de peste 1,5 de miliarde de dolari

Cum încearcă preşedintele H&M să salveze retailerul?...

Autor: Alex Ciutacu

02.05.2018, 19:30 610

Preşedintele companiei H&M, Stefan Persson, luptă împotriva curentului şi încearcă să salveze retailerul investind masiv în acţiuni pentru a le creşte valoarea, potrivit Bloomberg.

Doar în luna aprilie, miliardarul a achiziţionat 18,2 milioane de acţiuni în H&M pentru suma de 278 de milioane de dolari. Astfel, de la începutul anului trecut, Persson a achiziţionat acţiuni în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

În urma acestor tranzacţii, Persson şi familia lui deţin 42,8% din H&M, conform calculelor realizate de Bloomberg pe baza ultimelor raportări ale retailerului. De când preşedintele a început să achiziţioneze masiv, valoarea acţiunilor H&M a crescut cu 20%, după ce scăzuse anterior cu 40% în ultimele 12 luni.

„Avem mulţi investitori care vor să înţeleagă de ce valoarea acţiunilor H&M a crescut atât de brusc în ultimele săptămâni şi dacă acest fenomen are impact asupra viziunii nostre fundamentale cu privire la acţiunile retailerului”, au transmis Geoff Ruddell şi Amy Curry, analişti în cadrul Morgan Stanley. „Nu are”.

Recentele creşteri înregistrate la nivelul preţului acţiunilor H&M sunt conduse de achiziţiile lui Persson, iar viziunea analiştilor rămâne „la fel de pesimistă” cu privire la acţiuni, au transmis aceştia.

Mutarea preşedintelui companiei trage un semnal de alarmă cu privire la inabilitatea companiei de a se menţine pe un ritm pozitiv şi de a-şi adapta modelul de business unei lumi în care magazinele fizice sunt mai puţin importante, iar cheia este reprezentată de o prezenţă online.

Dintre cei 34 de analişti care furnizează informaţii referitoare la H&M către Bloomberg, doar doi îşi sfătuiesc clienţii să cumpere acţiuni, în timp ce 18 dintre aceştia recomandă vânzare, iar 14 recomandă „hold”.

În medie, analiştii anticipează că acţiunile H&M vor scădea cu aproximativ 20% în următoarele 12 luni, ceea ce ar duce compania în cel mai prost punct din 2004 încoace.

Miercuri la ora 19.00, acţiunile H&M listate pe bursa din Stockholm erau în creştere cu 2,56% şi se tranzacţionau la preţul de 17,18 dolari per acţiune.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO