Business Internaţional

Cum încearcă cei mai mari proprietari de locuinţe din Germania să rezolve criza chiriilor

Cum încearcă cei mai mari proprietari de locuinţe din...

Autor: Catalina Apostoiu

26.05.2021, 20:31 575

Cei mai mari doi proprietari de locuinţe listaţi din Germania, Vonobia şi Deutsche Wohnen, au convenit să-şi unească forţele într-o tranzacţie de 18 miliarde de euro care, speră aceştia, va calma tensiunile privitoare la creşterea dramatică a chiriilor înaintea alegerilor generale din septembrie, notează Reuters.

Cea mai mare fuziune din Germania din acest an va crea un gigant imobiliar european cu

550.000 de apartamente. Tranzacţia vine în contextul în care Deutsche Wohnen a devenit ţinta nemulţumirii locuitorilor din Berlin cu privire la drepturile chiriaşilor şi locuinţelor accesibile.

Protestele de stradă derulate chiar în timpul negocierilor dintre cele două companii arată clar că tranzacţia va avea un impact dincolo de piaţa rezidenţială, ameninţând să implice politicieni care încearcă să găsească o cale între setea de chirii mai mici şi realitatea costurilor în creştere în acest oraş cândva ieftin, scrie Bloomberg.

Cu câteva săptămâni înainte de concretizarea discuţiilor, primarul Berlinului Michael Mueller orga­ni­zase o întânire cu companii imo­biliare printre care şi Vonobia şi Deutsche Wohnen. Mueller, care a suferit recent o înfrângere politică odată cu anularea de către o

înaltă instanţă a unei iniţiative de îngheţare a chiriilor lansate de guvernul său, văzuse cum protestele iau amploare. Astfel, acesta a decis să ceară soluţii de la companii.

Pentru Mueller, cele două companii au făcut o concesie atractivă: în cadrul unei întruniri secrete, şeful Vonobia s-a oferit să vândă aproximativ 20.000 de apartamente  autorităţilor din Berlin, să construiască aproximativ 13.000 de unităţi şi să limiteze creşterile de chirii.

Mueller a realizat rapid că i se oferă ceva tangibil ce poate fi prezentat drept un trofeu veritabil.

Deşi analiştii spun că tranzacţia nu ar trebui să se lovească de prea multe obstacole antitrust pe o piaţă fragmentată, aceasta este una controversată din punct de vedere politic, potrivit Reuters.

În Berlin, chiriile au înregistrat mai mult de o dublare din 2008, determinând guvernul local să impună o limită pe creşteri în 2020. Însă aceasta a fost anulată luna trecută. Activiştii de stânga au reacţionat prin strângerea a 130.000 de semnături pentru forţarea unui vot public privind preluarea controlului asupra apartamentelor Deutsche Wohnen. Grupul acestora a anunţat că va lupta împotriva fuziunii dintre cele două companii.

Pentru a obţine susţinere politică pentru tranzacţie, cele două companii s-au angajat să limiteze creşterile chiriilor la 1% pe an în Berlin în următorii trei ani şi majorările ajustate la inflaţie în următorii doi ani.

Acestea au anunţat că noua companie, cu o valoare de piaţă de aproximativ 47 miliarde de euro, va colabora cu politicienii pentru furnizarea de locuinţe accesibile.

Fabio De Masi, parlamentar din partea partidului de stânga Linke, a îndemnat autorităţile antitrust să blocheze tranzacţia. „Piaţa rezidenţială este disfunţională“, a declarat acesta.

Creşterea chiriilor reprezintă o problemă majoră pentru Berlin, unde numai aproximativ 17,4% din populaţie deţine o casă sau un apartament. În Germania ca întreg, aproximativ 50% din populaţie trăieşte în chirie.

Cu alegerile din septembrie în perspectivă, politicienii germani se luptă să demonstreze alegătorilor că pot soluţiona criza, însă aceştia nu vor găsi probabil soluţii rapide.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO