Business Internaţional

Cum grevele muncitorilor germani ar putea salva euro

Foto AFP

Autor: Andrei Cîrchelan

02.05.2012, 00:03 769

Sindicatele germane cer salarii mai mari, iar autorităţile le vor accepta, pro­babil, pretenţiile. Solicitările ar pu­tea avea un efect neaşteptat, reducerea de­calajului de competitivitate dintre eco­nomia germană, cea mai mare din zo­na euro, şi cele de la periferia Uniunii Europene.

Majorarea salariilor ar permite ger­ma­nilor să cumpere mai mult şi ar în­cu­ra­ja importurile. Astfel, ţările de la pe­riferia UE ar putea exporta mai mult că­tre Germania, devenind mai com­pe­ti­ti­ve, scrie Bloomberg.

Până în prezent, Germania şi-a men­ţinut competitivitatea în interiorul UE prin productivitate mare şi costuri mici, mai ales în privinţa muncii. Cu aju­to­rul exporturilor, PIB-ul Germaniei a crescut cu 3% în 2011. În martie anul aces­ta rata şomajului a fost de 6,7%, cel mai scăzut nivel de după reunificarea ţării.

Dată fiind evoluţia economică a ţării, membrii sindicatului german IG Metall s-au aflat marţi în a doua zi con­se­cutivă a grevelor de avertisment şi au ame­ninţat cu intensificarea protestelor dacă nu le sunt mărite salariile. IG Me­tall este unul dintre cele mai puternice sin­dicate din Germania, reprezentând mun­citori din industriile auto, echi­pa­men­te electrice, maşini agricole şi altele. Nego­cierile salariale duse de meta­lur­gişti, reprezentanţi ai 3,5 milioane de mun­citori, într-o forţă de muncă totală ce cumulează 41 milioane de persoane, sta­bilesc tendinţele şi pentru celelalte sectoare.

Salariile din ţările cu probleme sunt foarte mari comparativ cu nivelul de pro­ductivitate şi raportat la cele din Ger­mania. Salariile germane au crescut doar cu 2% între 2000 şi 2009, în timp ce salariile din Spania s-au majorat cu 4,7% în fiecare an în acelaşi interval. Problemele ţărilor cu dificultăţi economice şi financiare sunt acutizate de nivelul foarte ridicat al şomajului, de peste 20% în cazul Spaniei şi Greciei.

Astfel, statele cu probleme nu reu­şesc să îşi vândă produsele când con­curează cu o Germanie atât de com­pe­ti­tivă. A tăia salariile în ţările periferice nu este o soluţie bună, deoarece o astfel de măsură ar fi foarte dificil de im­ple­mentat şi ar extinde problemele pe care le are populaţia cu plata datoriilor, ceea ce ar crea mai multe probleme pentru bănci şi ar adânci şi mai mult criza.

Prin urmare, dacă veniturile ar creş­te în Germania, atunci consumatorii ger­mani ar avea mai mulţi bani de chel­tu­it pe bunuri importate. Pe de altă par­te, reducerea costurilor de producţie în ţările cu probleme ar ieftini produsele res­pective şi ar ajuta ţările să devină mai com­petitive, concluzionează Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO