Business Internaţional

Cum face fata turismul fenomenului de incalzire globala

05.11.2007, 02:06 20

Cea mai des raspandita conceptie este cea ca primii afectati de fenomenul incalzirii globale sunt agricultorii, traiul acestora depinzand cel mai mult de starea vremii, scrie International Herald Tribune. Insa nici agentiile de turism sau proprietarii de statiuni turistice nu se afla mult in spatele acestora.
Imaginati-va o statiune montana fara zapada sau un club de scufundari fara un recif de explorat sau cu o mare mult prea agitata ca sa permita scufundarea. Sau la fel de bine un club de golf cu terenuri inundate. Toate acestea se pot intampla, sustin expertii din domeniu, si de fapt primele efecte sunt deja sesizabile.
"Intregul tursim va fi afectat, pentru ca orice destinatie este in legatura directa cu clima unde se afla", a declarat Geoffrey Lipman, secretarul general adjunct al Organizatiei Mondiale a Turismului. Daca clima va continua sa se schimbe, "si stim ca asta se va intampla, va trebui sa ne adaptam mai bine", a adaugat el.
In tarile dezvoltate, nu se pune problema ca agentiile de turism sa intampine o criza, cu toate ca profiturile acestora depind in cea mai mare masura de o adaptare de succes la noile conditii climatice. Insa in zona ecuatoriala, de mentinerea industriei turismului depinde intreaga economie nationala. In Africa, turismul este cea mai importanta sursa de venit a economiilor si de foarte multe ori singura sursa de moneda straina.
Cum industria turismului se bazeaza foarte mult pe transportul rutier si aerian, acestea fiind importante surse poluante care contribuie la incalzirea globala, adaptarea la noile conditii climatice s-ar putea dovedi un proces extrem de complicat si costisitor. Emisiile de dioxid de carbon ale acestor mijloace de transport reprezinta 5% din totalul emisiilor la nivel mondial, iar tarile sarace nu ar avea suficiente resurse pentru a putea adopta unele schimbari ecologie.
"Este frumos sa vorbim despre reducerea transportului aerian, insa foarte multe state depind de acesta", a adaugat Lipman. "Ganditi-va ce s-ar intampla cu Noua Zeelanda sau cu Australia. Insa mult mai important, ce s-ar intampla cu tarile mai sarace, ca insulele Maldive, Seychelles sau cele din Africa - care depind de acest mijloc de transport, fiind singura modalitate de aducere a turistilor", a incheiat el.
In statiunea montana Blackcomb Ski Resort din Canada, ghetarii montani s-au micsorat considerabil, iar zapada de calitate poate fi gasita mult mai sus decat putea fi gasita acum zece ani. "Am extins reteaua de transport pe cablu mai sus, in zone mai inzapezite, pentru a ne pastra turistii", a declarat Arthur De Jong, managerul statiunii.
Durata de functionare a unei astfel de instalatii este de 25 de ani. Pentru a putea decide unde anume sa fie amplasate noile instalatii, oficialii statiunii au apelat la simulari pe calculator, pentru a incerca sa determine unde va exista zapada in urmatorii 30 de ani, tinand cont de cresterile de temperatura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO