Business Internaţional

Cum fac afaceri bancherii spanioli de la BBVA

19.10.2007, 14:16 38

In timp ce marile banci din lume incep sa-si calculeze pierderile suferite in urma crizei financiare din aceasta vara, totalul acestora ridicandu-se la zeci de miliarde de dolari, banca spaniola BBVA se remarca prin stabilitate si solvabilitate, scrie International Herald Tribune.
BBVA este cea de-a doua banca atat din Spania, cat si din America Latina, dupa grupul Santander, si are una dintre cele mai scazute rate a creditelor neperformante in totalul creditelor din topul celor 25 cele mai performante banci la nivel international, aceasta fiind de doar 0,86%. Pe langa acest aspect, banca ar putea acoperi aceste credite neperformante, din moment ce provizioanele sunt de 253 de ori mai mari decat valoarea acestora. Banca, de asemenea, nu este expusa creditelor ipotecare din sectorul subprime sau creditelor acordate pentru preluari de companii.
Ceea ce este cu adevarat impresionant este ca strategia conservatoare a bancii se impaca de minune cu profitabilitatea, banca atingand un nivel al ROE de 36,4%, inregistrand unul dintre cele mai bune niveluri de profitabilitate din cadrul celor 25 de banci. Si, ca o dovada a managementului de calitate a bancii, rata venituri/cheltuieli este de aproape 44%, nivel inregistrat pentru 2006. In plus, banca este una dintre institutiile de creditare de top care se ocupa de fondurile de pensii din America Latina.
Cu toate acestea, banca, cu o vechime de peste 150 de ani si cu sediul in capitala regiunii Basce din Spania, Bilbao, are de infruntat cateva dificultati.
Una dintre acestea este parerea investitorilor ca banca nu ar fi profitat de unele oportunitati aparute pe piata si astfel a permis bancii Santander sa ocupe pozitia de lider. Santander este cea de-a noua mare banca la nivel mondial, cu o capitalizare de piata de peste 122,4 miliarde de dolari (864,3 miliarde de euro). BBVA este ocupanta locului 22, cu o capitalizare de piata de 90,8 miliarde de dolari (64 de miliarde de euro).
De altfel, Santander a preluat banca britanica Abbey National in 2004, iar anul acesta a preluat operatiunile bancii olandeze ABN Amro din Italia si Brazilia. Intre timp, BBVA a esuat in tentativa de preluare a bancii italiene Banca Nazionale del Lavoro in 2005, o afacere care intr-adevar ar fi transformat banca spaniola intr-una cu adevarat internationala.
Dupa ce incercarea de preluare a bancii italiene a esuat, obiectivul propus de presedintele BBVA, Francisco Gonzalez, ca banca spaniola sa devina una dintre primele zece banci la nivel international, parea mai mult o gluma decat o posibila realitate.
Cu toate astea, actiunile BBVA sunt tranzactionate la o valoare de 9,5 ori mai mare decat veniturile preconizate pentru 2008, investitorii fiind ingrijorati ca principalele operatiuni ale bancii din Spania si Mexic vor avea de suferit odata cu incetinirea cresterii economice din aceste tari.
Gonzalez respinge aceste acuzatii spunand ca "banca a inregistrat o crestere anuala a incasarilor de peste 20%. Pentru a obtine o astfel de rata de crestere intr-un mediu din ce in ce mai ostil, va trebui sa ne reducem costurile, sa reevaluam preturile activelor si sa castigam o cota de piata din ce in ce mai mare, datorita inovatiilor din domeniul financiar, serviciilor mai bune, precum si a lichiditatii crescute", a declarat Gonzalez.
"Avem o cantitate de lichiditati foarte mare comparativ cu alte banci, deoarece am crezut ca riscul acordarii creditelor pentru investitii era prea mare si astfel am refuzat sa ne implicam in orice tranzactie de acest gen", a mai adaugat el.
De altfel, divizia Global Wholesale Banking a BBVA a inregistrat incasari record pentru lunile iulie si august, aceasta nefiind expusa creditelor pentru investitii sau a celor imobiliare, cele mai afectate sectoare de criza financiara internationala.
Ca rezultat, banca a putut acorda credite in conditii favorabile ei, unii dintre competitori nereusind sa indeplineasca criteriile necesare.
Divizia este considerata simbolul BBVA: o unitate cu profil scazut, nu se implica in tranzactii cu grad ridicat de risc. Cu toate acestea, divizia a inregistrat o crestere a profitabilitatii pana la 40% si o rata venit/cheltuieli de 35%.
Banca spaniola si-a reorientat atentia asupra achizitiilor din Statele Unite, pe piata americana fiind cea de-a 24-a banca.
Pe piata americana, BBVA a preluat banca Compass Bancshares pentru suma de 9,1 miliarde de dolari, ceea ce a dus la consolidarea operatiunilor bancii spaniole in regiunea de sud a Statelor Unite.
Cu toate ca banca are o istorie performanta in preluarea si transformarea altor banci, investitorii nu par a fi multumiti de aceasta achizitie, intrucat grupul nu a comunicat eficient strategia pe care BBVA o urmareste in Statele Unite, este de parere Carlos Berastain, analist in cadrul Deutsche Bank din Madrid.
BBVA se pare ca este o banca cu atuuri ascunse pe care investitorii sunt dornici sa la gaseasca, insa intr-o perioada in care economia mondiala este in crestere, diferentele intre banci se estompeaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO