Business Internaţional

Cum este susţinută Europa de est de importurile Germaniei

Cum este susţinută Europa de est de importurile Germaniei

Autor: Catalina Apostoiu

01.03.2021, 00:05 558

Anul trecut, exporturile Bulgariei către Germania au atins un nivel record în pofida pandemiei, scrie Novinite. În 2020, Bulgaria a exportat bunuri de 3,6 miliarde de euro către Germania, în creştere cu 0,1% , marcând un record pentru perioada de după 1989.

Exporturile Bulgariei către cea mai mare economie europeană au depăşit pentru al patrulea an consecutiv importurile. Volumul total al schimburilor comerciale ale Bulgariei cu Germania a atns 8,2 miliarde de euro în 2020, însemnând că Germania îşi menţine poziţia de cel mai important partener comercial al Bulgariei.

Din 2009, Bulgaria a început să exporte bunuri de valoare mai ridicată, ceea ce a dus la o creştere a bunurilor exportate, iar exporturile au început chiar să depăşească importurile, potrivit lui Mitko Vasilev, CEO al Camerei Germano-Bulgare a Industriei şi Comerţului.

Şi Polonia, cea mai mare economie din regiune, avansează sistematic din punct de vedere al exporturilor către Germania, industria sa dezvoltându-se exact datorită acestei creşteri solide a vânzărilor pe pieţele externe, notează Warsaw Business Journal.

Polonia este devansată acum doar de SUA, Olanda şi China la capitolul exporturi către Germania pe 2020. Anul trecut, exportatorii polonezi i-au “bătut” pe cei francezi, Polonia devenind astfel al patrulea mare furnizor de bunuri către Germania, reprezentând 5,7% din importurile germane, cu 58,215 miliarde de euro.

“Importanţa în creştere a Poloniei vine ca rezultat al evoluţiei blânde a pandemiei în ţara noastră şi furnizării de bunuri relativ mai ieftine către piaţa germană comparativ cu mulţi alţi exportatori”, remarcă experţii Institutului Economic Polonez (PIE), potrivit The First News.

Din regiunea Europei de est, Cehia se clasează pe poziţia a opta, cu exporturi de 43,487 miliarde de euro. Ungaria ocupă poziţia a 13a, cu 27, 524 miliarde de euro, iar Slovacia se situează pe locul 18, cu 15,087 miliarde de euro.

În 2019, în clasamentul exporturilor către Germania, Polonia ocupa locul cinci, iar Cehia locul şapte.

Cât priveşte România, volumul comerţului cu Germania a scăzut cu 10% în 2020 la 29,36 miliarde de euro, relevă datele Destatis. Exporturile totale către România au atins 15,8 miliarde de euro anul trecut, în scădere cu 5,9%, iar importurile s-au situat la 13,5 miliarde de euro, cu 14,4% mai puţin decât în 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO