Business Internaţional

Cum este descris metaverse-ul de către analiştii băncii Jefferies: Cea mai mare oportunitate de investiţii de la începutul internetului. Unde se pot înregistra creşteri

Următorii ani vor fi marcaţi de infrastrucura metaverse, crede Powell

Următorii ani vor fi marcaţi de infrastrucura metaverse, crede Powell

Autor: Eduard Ivanovici

02.01.2022, 14:29 170
  • Piaţa dedicată echipamentelor de realitate augmentată (AR) şi realitate virtuală (VR) poate ajunge de la 30,7 miliarde de dolari în 2021 la 296,9 miliarde de dolari în 2024, conform Statista.com
 

Wall Street-ul a devenit tot mai entuziasmat cu privire la metaverse, banca de investiţii Jefferies oferind probabil cel mai optimist scenariu.

Şeful diviziei de cercetări tematice din cadrul Jefferies, Richard Powell, a declarat recent pentru CNBC că metaverse-ul reprezintă o oportunitate care aduce aminte de primele zile ale internetului.

„Trebuie să ne gândim că toată activitatea umană care încă nu a ajuns în online se va muta în online în următorii cinci-zece ani. Nu putem decât să ne imaginăm cum va fi”, spune Powell, adăugând că metaverse-ul va constitui cea mai mare schimbare din comportamentul general al oamenilor.

Metaverse-ul este un termen neclar care face referire la o gamă variată de lumi digitale, în care oamenii folosesc avataruri pentru a se juca jocuri, putând să urmărească concerte virtuale, să muncească şi să construiască diverse lucruri. Totodată, oamenii pot cumpăra şi vinde crypto-active precum NFT-urile (non-fungible tokens).

Spre sfârşitul lunii octombrie, gigantul de social media Facebook şi-a schimbat numele în Meta, marcând astfel tranziţia către metaverse. Mişcarea a provocat un val de interes în rândurile investitorilor şi companiilor din industria tech.

Powell susţine că piaţa ar trebui să compare o potenţială investiţie în metaverse cu primele investiţii din era internetului. Astfel, investitorii şi-ar putea concentra atenţia în primul rând asupra furnizorilor de hardware, urmaţi de furnizori de software şi companii care operează în parametrii respectivei tehnologii.

„Ce voiai să deţii între 1989 şi 2000? Ai fi vrut să deţii companii precum Cisco. Cred că acelaşi lucru va fi valabil şi în cazul metaverse-ului.”

Powell recomandă acţiunile producătorilor de cipuri Nvidia şi AMD, adăugând că tranziţia către lumi virtuale va avea nevoie de o cantitate uriaşă de putere computaţională. De asemenea, sunt de luat în calcul producătorii dispozitivelor VR, notează Business Insider.

„În următorii câţiva ani va fi vorba despre infrastructură”, consideră Powell, care încă nu este sigur dacă metaverse-ul va fi dominat de Facebook/Meta sau de lumi virtuale descentralizate, precum The Sandbox şi Decentraland.

Lumile virtuale descentralizate, unde utilizatorii îşi pot crea şi vinde propriile lor articole (iteme) în forma unui NFT, au obţinut recent din ce în ce mai multă atenţie, existând evenimente în care au fost vândute loturi virtuale de pământ în schimbul a câteva milioane de dolari.

Între timp, scepticii susţin că un metaverse în adevăratul sens al cuvântului are nevoie de mulţi ani pentru a fi dezvoltat, ceea ce complică deciziile de investiţii în acest sens.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO