Business Internaţional

​Cum au reuşit 800 de oameni sa blocheze afaceri de un miliard de dolari pe zi

 ​Cum au reuşit 800 de oameni sa blocheze afaceri de un miliard de dolari pe zi

Autor: Andrei Chirileasa

04.12.2012, 17:32 826

Greva declanşată în urmă cu o săptămână de cei circa 800 de funcţionari ai porturilor din Los Angeles şi Long Beach, cele mai mari porturi de containere din SUA, aduce pierderi de aproape un miliard de dolari pe zi economiei SUA, potrivit Bloomberg.

Potrivit analiştilor, prin cele două porturi au trecut anul trecut mărfuri în valoare de 368 de miliarde de dolari, adică peste un miliard de dolari pe zi, sau o treime din traficul de containere al SUA. Porturile din Los Angeles sunt principala poartă de intrare în ţară a mărfurilor importate din China şi din alte ţări asiatice, de la electronice la îmbrăcăminte. De cele două porturi depind circa 316.000 de locuri de muncă în regiune, iar Bloomberg scrie că greva îi afectează deja pe contractorii independenţi, cum sunt şoferii de camioane, şi începe să se vadă şi pe rafturile magazinelor, unde mărfurile de import se împuţinează.

O grevă a lucrătorilor portuari din 2002 a afectat atât de puternic lanţurile de aprovizionare încât au fost nevoie de şase luni pentru ca lucrurile să reintre în normal. Atunci, a fost nevoie de intervenţia preşedintelui George W. Bush pentru ca muncitorii să se reia lucrul.

Şi acum, mai multe organizaţii patronale i s-au adresat preşedintelui Barack Obama pentru a interveni şi a-i determina pe grevişti să-şi reia activitatea.

Cei 800 de funcţionari (600 conform altor relatări) nu cer creşteri salariale şi condiţii mai bune de muncă, ci vor ca angajatorii să le garanteze locurile de muncă, în condiţiile în care există planuri ca joburile de funcţionari portuari să fie externalizate în ţări unde costurile cu forţa de muncă sunt mai reduse. Conform Huffington Post, salariul mediu al unui funcţionar este de 41 de dolari pe oră sau 87.000 de dolari pe an, iar luând în calcul şi celelalte beneficii, compensaţia anuală a unui lucrător ajunge la 165.000 de dolari.

Totuşi cum este posibil ca 800 de oameni care semnează sau plimbă hârtii să blocheze activitatea a două porturi unde lucrează mii de muncitori? Explicaţia este că cei 10.000 de docheri care încarcă şi descarcă marfa de pe vapoare fac parte din acelaşi sindicat şi s-au solidarizat cu protestatarii refuzând să muncească până ce solicitările acestora vor fi satisfăcute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO