Business Internaţional

Cum au ajuns doi tineri doctoranzi, Larry Page şi Sergey Brin, să creeze o companie care a schimbat lumea. Povestea Google a început în camerele de cămin ale Universităţii Stanford din SUA

Autor: Greta Bogdan

15.10.2016, 20:14 2875

Google a devenit o superputere globală. Nu doar că este cel mai vizitat website din lume, însă Google Android a ajuns cel mai popular sistem de operare din lume. Iar în spatele businessului de succes al gigantului, Alphabet, compania sa mamă, valorează peste 543 miliarde de dolari, scrie Business Insider.

Însă lucrurile nu au stat mereu aşa. Publicaţia americană a documentat istoria Google, de la începuturule sale în camerele de cămin ale Universităţii americane Stanford, la încercarea fondatorilor săi, Larry Page şi Sergey Brin, de a vinde compania, toate astea până la anunţul exploziv că Google devenea Alphabet.

Google şi-a început activitatea în 1996, atunci când doi studenţi doctoranzi la Stanford, pe nume Sergey Brin şi Larry Page au avut ideea de a crea „BackRub”, un revoluţionar motor de căutare care folosea o tehnologie numită „Page Rank” , care afişa paginile web pe baza numărului de căutări anterioare ale aceloraşi pagini. 

Primul birou al celor doi studenţi, fondatori ai Google, au fost de fapt cele două camere de cămin în care locuiau la Stanford. Numele de „BackRub” nu a fost folosit prea mult timp, aşa că s-au gândit că „googol” sau numărul unu urmat de 100 de zero-uri după el, ar reflecta mai bine baza de date pe care încercau să o pună la dispoziţie. Numele „Google” este un joc de cuvinte de la googol, neologism englez pus în circulaţie de către americanul Milton Sirotta în anul 1938, prin care acesta desemna numărul uriaş format dintr-un 1 urmat de 100 de zerouri.

Primul server Google creat vreodată a fost construit într-un loc personalizat făcut din piese de Lego şi găzduit în campusul Universităţii Stanford. La început, era doar google.standford.edu, dar  domeniul Google.com a fost înregistrat pe 15 septembrie 1997.

 

Cel mai probabil, Google a folosit excesiv lungimea de bandă a Universităţii Stanford, prin urmare departamentul de IT i-a dat afară. Page şi Brin au mutat noua companie în garajul celei care avea să fie angajat al Google şi şeful YouTube, Susan Wojcicki.

Cam în aceeaşi perioadă în care s-au mutat în garaj, Brin şi Page au primit o finanţare de 100.000 de dolari de la fondatorul companiei americane Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim. Cu banii în mână, Google a transformat garajul în care îşi desfăşura activitatea în sediu central, în septembrie, 1998.

 

Primul homepage creat de Google nu semăna foarte mult cu un motor de căutare. Însă nici Page sau Brin nu aveam prea multă experienţă în ceea ce priveşte limbajul de programare HTML, alegând să îşi focuseze atenţia pe algoritmii care îl ajută să funcţioneze.

La un moment dat, în 1999, Google a fost la un pas de a fi preluat de Excite, un motor de căutare superior pe atunci. Astfel, Excite urma să plătească circa 750.000 dolari cash pentru această tranzacţie, însă deal-ul a picat din motive care încă mai sunt dezbătute, Google continuând să funcţioneze pe cont propriu.

Page şi Brin au decis să îşi transforme demersul într-un business, în cele din urmă. În martie 1999, Google s-a mutat în primul său birou oficial în clădirea 165 University Avenue din Palo Alto, aceeaşi clădire de birouri care a găzduit companii precum PayPal şi Logitech.

În jurul vremii în care începuse să facă bani, în anul 2000, Google a adoptat filosofia sa corporatistă, dar neoficială: „Nu fi rău. Credem cu tărie că pe termen lung vom avea servicii mai bune, la fel ca cei care deţin acţiuni, din partea unei companii care face lucruri bune pentru lume, chiar dacă vom renunţa la câştigurile pe termen scurt. 

Tot în anul 2000, se lansează Google.com în primele zece limbi: franceză, germană, italiană, suedeză, finlandeză, spaniolă, portugheză, neerlandeză, norvegiană şi daneză. Astăzi, căutarea este disponibilă în peste 150 de limbi. 

Eric Schmidt a fost primul CEO al companiei în 2001, lăsându-i astfel pe cei doi fondatori să se concentreze pe partea de tehnologie a Google. În acelaşi timp Google face prima achiziţie publică: Usenet Discussion Service de la Deja.com, o arhivă de peste 500 de milioane de discuţii Usenet care datează din 1995. Adăugăm funcţii de căutare şi răsfoire şi o lansăm sub numele de Grupuri Google.

Primul sediu internaţional al Google se deschide în 2001 în Tokyo, Japonia.

În prezent, există mai mult de 40.000 de angajaţi Google în spatele instrumentelor pe care le utilizaţi în fiecare zi, de la Căutarea Google la Chrome. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO