Business Internaţional

Cum arata topul celor mai mari banci europene dupa un an de criza

05.09.2008, 17:20 126

Banca britanica HSBC se mentine pe primul loc in clasamentul bancilor europene, avand - la sfarsitul lunii august - o valoare de piata de 129,2 mld. euro, in scadere fata de cele 157,9 mld. euro, cat se inregistra in iulie anul trecut.
HSBC a raportat luna trecuta o scadere de 30% a profitului net aferent primelor sase luni ale anului, acesta ajungand la 7,7 mld. dolari (4,8 mld. euro), fata de 10,9 mld. dolari (8 mld. euro), cat s-a inregistrat in perioada ianuarie-iunie 2007.
Pozitia secunda a clasamentului - dominat de bancile britanice, franceze, italiene si elvetiene - este ocupata de banca spaniola Santander, cu o valoare de piata de 72,8 mld. euro. Banco Santander a facut parte din consortiul care a achizitionat anul trecut ABN Amro, pentru 72 mld. euro.
Urmatoarele locuri din top cinci sunt ocupate de BNP Paribas, UniCredit si Royal Bank of Scotland, banci care au o capitalizare de 56,1 mld. euro, 49,2 mld. euro, respectiv 46,6 mld. euro.
Banca elvetiana UBS - cea mai mare institutie financiara europeana dupa valoarea activelor detinute - se claseaza pe pozitia a saptea, inregistrand o valoare de piata de 43,8 mld. euro.
UBS este banca europeana cea mai afectata de declansarea crizei ipotecare americane, fiind nevoita sa-si reduca valoarea activelor contabile cu peste 37 mld. dolari in ultimul an, ca urmare a expunerii pe piata creditelor subprime.
SocGen - cea de-a doua mare banca franceza - ocupa pozitia a noua a clasamentului bancilor europene, avand o valoare de piata de 39 mld. euro. La inceputul anului, SocGen a fost implicata intr-un scandal de frauda, unul dintre traderii institutiei deschizand pozitii neautorizate de 50 mld. euro pe bursele europene, actiune care a adus bancii pierderi de 4,8 mld. euro.
Topul celor mai mari zece banci europene este incheiat de Credit Suisse, care are o valoare de piata de 36,8 mld. euro. In primul trimestru al acestui an, Credit Suisse - cea de-a doua banca europeana dupa valoarea activelor detinute - a raportat pierderi de 1,3 mld. euro, pe fondul reducerii activelor contabile cu 3,3 mld. euro, ca urmare a expunerii pe piata americana a creditelor ipotecare riscante.
Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, se situeaza pe pozitia a 14-a a clasamentului cu o valoare de piata de 30,9 mld. euro, in timp ce institutia creata prin preluarea Dresdner de catre Commerzbank are o capitalizare de 22 mld. euro si ocupa locul 17.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO