Business Internaţional

Cum arată avionul solar care poate rămâne în aer pe o perioadă nelimitată şi care va face înconjurul lumii anul viitor. Galerie foto

Cum arată avionul solar care poate rămâne în aer pe o perioadă nelimitată şi care va face înconjurul lumii anul viitor.

Cum arată avionul solar care poate rămâne în aer pe o perioadă nelimitată şi care va face înconjurul lumii anul viitor.

Autor: Luciana Georgescu

13.04.2014, 15:44 606

O echipă de cercetători elveţieni a prezentat un model de aeronavă, alimentat cu energie solară, despre care susţine că ar putea rămâne în aer pe o perioadă aproape nelimitată, fără să aibă nevoie de realimentare, cu scopul de a realiza anul viitor un zbor în jurul lumii, scrie Associated Press.

Prototipului iniţial a fost folosit pentru prima dată în urmă cu 5 ani şi a demonstrat că un avion solar poate opera un zbor între 2 continente şi poate traversa SUA de la est la vest, pe perioada nopţii.

Avionul Solar Impulse 2 este o variantă îmbunătăţită a acestui proiect. Creatorii avionului spun că aeronova poate rămâne în aer pe o perioadă nedeterminată de timp. În plus, avionul este dotat cu baterii mai bune, folosite pentru stocarea energiei absorbite de panourile fotovoltaice montate pe aripi.

Cu o lungime de 72 metri, aripile sunt mai lungi cu 8 metri faţă de cele construite pentru versiunea iniţială şi mai lungi chiar şi decât cele ale unui Boeing 747, însă aeronava cântăreşte doar 2,54 tone, cât o maşină 4x4.

Echipa elveţiană a ales materiale mai uşoare şi motoare electrice mai eficiente, cu scopul îmbunătăţirii aerodinamicii şi al reducerii greutăţii avionului. În plus, Solar Impulse 2 este dotat cu “scaune mai bune pentru clasa business”, a declarat André Borschberg, unul dintre creatori.

Noile caracteristici sunt extrem de importante, din moment ce călătoria se va desfăşura în mai multe etape, ceea ce presupune că aeronava va sta în aer câteva zile la rând pe durata zborurilor transoceanice.

Borschberg a anunţat că echipa elveţiană a plănuit deja o călătorie pentru 2015, care se va desfăşura pe perioada a 20 de zile de zbor, împărţite pe durata mai multor luni.

În jur de 80 de companii au contribuit la construirea aeronavei, prin oferirea de tehnologii de ultimă oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO