Business Internaţional

Cum a scăpat de catastrofă un orăşel din Filipine

Cum a scăpat de catastrofă un orăşel din Filipine

Autor: Ştefan Stan

16.11.2013, 17:08 869

Oraşul filipinez Guiuan, situat în sud-estul insulei Samar, unde taifunul Haiyan a făcut ravagii săptămâna trecută, este, contrar aşteptărilor, una dintre cele mai puţin afectate zone, datorită măsurilor de protecţie luate de primarul localităţii, scrie Wall Street Journal.

Deşi casele au fost distruse şi în Guiuan, victimele omeneşti au fost mult mai reduse în comparaţie cu restul oraşelor din regiune. Din 45.000 de cetăţeni, numai 87 au fost murit în urma taifunului.

"Nu pot explica de ce fatalitatea a fost atât de redusă. Având în vedere devastările produse de taifun, anticipam că rata mortalităţii va fi de 10%", a spus Russell Hays, doctor în marina americană.

Motivul principal pentru care rata fatalităţii a fost atât de redusă este setul de măsuri luat de primarul oraşului, Christopher Gonzalez. Acesta a creat şi a obligat oamenii să meargă în adăposturi speciale.

“Am obligat oamenii să evacueze casele pentru că această furtună a fost diferită. Este greu să convingi oamenii să-şi părăsească locuinţele, pentru că sunt obişnuiţi cu taifunurile din regiune”, a declarat Gonzalez.

Un alt factor care a ajutat la supravieţuirea majorităţii locuitorilor din Guiuan a fost geografia locului. Oraşul este localizat într-o peninsulă unde sunt vânturi puternice, dar nu şi precipitaţii la fel de violente ca în alte zone din Filipine.

Taifunul Haiyan, declarat una dintre cele mai violente furtuni înregistrate vreodată, a lovit puternic Filipinele pe 10 noiembrie, dezastru soldat cu peste 4.400 de morţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO