Business Internaţional

Cum a reuşit un fost poliţist să „măsluiască” jocul de Monopoly de la McDonald’s şi să câştige 24 de milioane de dolari

Cum a reuşit un fost poliţist să „măsluiască”...

Autor: Răzvan Botea

05.08.2018, 10:06 613

O poveste parcă ruptă din filme, despre reţele de criminali şi acuzaţii de fraudare a jocului Monopoly al McDonald’s cu mai mult de 24 de milioane de dolari în timpul promoţiei din anii ‘90, circulă pe internet zilele acestea, după dezvăluirile publicaţiei The Daily Beast, scrie Business Insider.

Povestea este din anii ’90, când Jerry Jacobson, fost ofiţer de poliţie, a pus la cale o schemă prin care furniza piese câştigătoare la jocul de Monopoly al McDonald’s, în schimbul unei părţi din premiu.

Lansat în 1987, jocul de Monopoly al lanţului de fast-food a făcut parte din una dintre cele mai lungi strategii de marketing pe care le-a aplicat gigantul. Clienţii colecţionau piesele şi bănuţii pe care le primeau la meniuri pentru o şansă de a câştiga 1 milion de dolari.

În 1980, Jacobson lucra la o companie ce se ocupa de imprimări specializate. Mai târziu, acesta s-a angajat la compania care imprima piesele de joc şi banii oferiţi de McDonald’s, Simon Marketing, şi s-a ocupat de supervizarea producţiei.

În 1989, acesta îi oferă fratelui său vitreg prima piesă de Monopoly furată, care era în valoare de 25.000 de dolari. Mai târziu, acesta spune că a recurs la acest gest ca să vadă „dacă se poate”. Şase ani mai târziu, când a fost tragerea la sorţi pentru premiu, conducerea companiei Simon Marketing a fraudat alegerea aleatorie a pieselor câştigătoare.

Timp de 10 ani, Jacobson a oferit piese câştigătoare familiei sale şi reţelei ce o formase, în cadrul căreia activau mafioţi, traficanţi de droguri, patroni de cluburi de noapte. Reţeaua a câştigat premiul cel mare de fiecare dată în 12 ani de zile.

În 2000 ajunge la urechile FBI-ului că premiul din acel an a fost fraudat. Biroul Federal de Investigaţii porneşte investigaţia numită „Răspuns Final”, urmărind mai mult de 20.000 de conversaţii telefonice.

Procesul a început cu o zi înainte de atentatele de la 11 septembrie, din această cauză subiectul fiind uitat repede.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO