Business Internaţional

Cum a pus răfuiala politică din Slovacia în pericol stabilitatea Europei

Parlamentul slovac respinge consolidarea Fondului european de stabilitate financiară

Autor: Alexandra Fusoi

12.10.2011, 09:41 2005

Când toată Europa este în criză de timp în rezolvarea problemei datoriilor suverane, politicienii slovaci s-au folosit de votul pentru majorarea puterii fondului de urgenţă EFSF pentru a da guvernul jos, adică pentru a îşi rezolva disputele politice interne.

Premierul Iveta Radicova a legat votul pentru mecanismul european de un vot de încredere în guvern. Executivul a căzut după ce un partid din coaliţie s-a abţinut, aşa cum au făcut şi partidul de opoziţie Smer, iar partidul Libertate şi Solidaritate s-a opus. Doar că Smer nu se opune majorării fondului, ci a vrut doar să dea guvernul jos. "Spunem nu unui guvern de dreapta, dar spunem da fondului de urgenţă", a declarat liderul Smer Robert Fico.

Deşi votul se va relua în câteva zile, iar atunci parlamentul cel mai probabil va decide majorarea, amânarea ar putea costa scump Europa, care se află într-o cursă contracronometru pentru a recapitaliza băncile, fondul EFSF urmând să aibă opţiunea de a împrumuta guvernele pentru a recapitaliza sectorul bancar după ce şi Slovacia, ultimul stat din zona euro care trebuie să îşi dea acordul pentru majorarea puterilor fondului, îşi va da avizul favorabil.

După ore întregi de dezbateri, aprobarea noilor puteri ale EFSF a fost respinsă după ce numai 55 dintre cei 150 de parlamentari au votat pentru, ceea ce a dus la căderea guvernului de coaliţie condus de Iveta Radicova.

Parlamentul va supune din nou votului aprobarea noilor puteri ale fondului spre sfârşitul săptămânii, şi cel mai probabil va trece pentru că trei din cele patru partide din coaliţia premierului Radicova şi partidul de opoziţie SMER au lăsat să se înţeleagă că vor susţine măsura.

Criza politică din Slovacia a fost iscată de Richard Sulik, liderul partidului Libertate şi Solidaritate, care a insistat că majorarea EFSF şi posibilitatea ca acesta să ajute la recapitalizarea băncilor şi să achiziţioneze obligaţiuni de stat de pe pieţele secundare vor fi nefolositoare şi scumpe pentru Slovacia în condiţiile în care Grecia este deja falimentară.

"Prefer să fiu oaia neagră la Bruxelles decât să îmi fie ruşine să stau în faţa copiilor mei, care vor fi îngropaţi în datorii dacă voi susţine majorarea capacităţilor EFSF", a spus Sulik.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO