Business Internaţional

Cum a inversat pandemia exodul creierelor din Europa de Est

Autor: Catalina Apostoiu

03.02.2021, 00:06 616

După un deceniu petrecut în Marea Britanie, lui Alexei Kirillov i-a luat doar 24 de ore să se decidă să plece. În martie 2020, odată cu închiderea graniţelor europene, Kirillov, un consultant pe strategie de 31 de ani a trebuit să aleagă între a rămâne închis într-un apartament scump şi izolat din Londra şi a se întoarce acasă în Cehia şi a fi aproape de familie.

„Nu avusesem nicio intenţie de a pleca“, spune acesta. Dar pandemia l-a făcut să se răzgândească. Aproape un an mai târziu, acesta s-a restabilit în ţara sa natală. O în­toar-cere tem­porară a devenit una per-manentă. „Acum că m-am întors, mă întreb de ce oare nu am luat această decizie mai devreme?“.

Cazul lui nu este unul izolat. În 2020, Europa a în­re­gistrat un amplu fenomen de in­ver­sare a mi­graţiei, cei care căutaseră de lucru peste gra­niţe întor­cân­du-se acasă, po­trivit  The Econo­mist. Cifrele exacte sunt greu de calculat. Se estimează că 1,3 milioane de români au revenit în ţara natală, de trei ori populaţia celui de-al doilea oraş al ţării ca mărime.

Probabil 500.000 de bulgari au revenit acasă, un număr uriaş pentru o ţară cu 7 milioane de locuitori. În Lituania, nu­mărul cetăţenilor care s-au întors l-a depăşit pe cel al cetăţenilor care au plecat pentru prima dată în decursul mai multor ani.
Politicienii din Europa de est se plâng de mult de un „exod al creierelor“ în căutare de salarii mai mari în Vest.

Astăzi, pandemia, o economie în schimbare şi modificarea modelelor de lucru îi readuc pe mulţi acasă, dând startul unei reveniri a creierelor.

Migraţia nu este pe placul politicienilor europeni. Date de pe site-urile guvernului lituanian arată că populaţia ţării este în scădere de la 3,7 milioane în 1990 la 2,8 milioane în 2019 din cauza migraţiei şi ratelor scăzute ale natalităţii. Aproximativ 2 milioane de polonezi, sau 5% din populaţia ţării, trăiesc în alte ţări europene. Adesea este vorba despre cei mai calificaţi.

Migraţia creează un conflict de interese între persoane, care vor o viaţă mai bună, şi guverne, care adesea preferă ca acestea să rămână şi să plătească taxe. Totuşi, chiar şi înainte de pandemie, acest proces a început să se inverseze în anumite locuri.
Migraţia în orice loc al lumii este adesea temporară. În Europa, mai mulţi factori îi determină pe oameni să revină acasă. Liam Patuzzi de la Migration Policy Institute Europe, un think tank, remarcă faptul că diviziunea economică dintre Est şi Vest se reduce, la fel ca şi diferenţa de salarii. Există mai apoi beneficii care îi încurajează pe oameni să se întoarcă.

Munca de la distanţă schimbă de asemenea calculele. Însă în cazul muncitorilor care desfăşoară muncă manuală alternativele sunt mai reduse.

Numărul est-europenilor care se întorc acasă este încă mult mai redus decât cel al celor care au plecat. Iar cei care s-au întors acasă din cauza pandemiei ar putea pleca din nou după ridicarea restricţiilor Pe termen lung, chiar dacă diferenţele salariale se vor reduce, unii vor căuta în continuare aventura în ţări străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO