Business Internaţional

Cum a încercat Rusia să conspire cu China în 2008 pentru a distruge economia SUA

Cum a încercat Rusia să conspire cu China în 2008...

Autor: Octavian Calei

22.03.2014, 11:54 2388

Se spune că nu ar trebui să loveşti un om atunci când este la pământ, însă tocmai asta a încercat să facă Rusia în 2008, când SUA se afla în cel mai critic moment al său din ultimii ani, scrie Business Insider.

Rusia a încercat să „înfunde” de tot SUA în timpul crizei imobiliare din 2008, a declarat într-un documentar BBC secretarul Trezoreriei americane, Hank Paulson.

Într-un material difuzat recent de BBC, „How China Fooled The World” (Cum a păcălit China pe toată lumea – n.r.), Secretarul Trezoreriei SUA, Hank Paulson, a povestit despre eforturile pe care le-a depus pentru a-i convinge marii investitori chinezi să nu-şi vândă acţiunile de la companiile Fannie Mae şi Freddie Mac’s, cei mai mari creditori ipotecari americani.

În acelaşi timp, Paulson a aflat că oficialii ruşi încercau să-i convingă pe investitorii chinezi să facă exact opusul şi să vândă alături de ei acţiunile Fannie şi Freddie pentru a da o lovitură de graţie companiilor americane şi implicit, economiei.

„O persoană al cărei nume nu o să-l spun, mi-a spus că investitorii chinezi au primit un mesaj de la ruşi care spunea <<hai să vindem împreună Fannie şi Freddie pe piaţa de capital>>. Chinezii nu aveau să dea curs invitaţiei, însă am simţit cât de vulnerabil sunt până în momentul în care am reuşit să punem companiile în planul de salvare”, a declarat Paulson.

Chinezii nu au vândut acţiunile companiilor aflate în pragul prăbuşirii, însă documentarul a arătat cum Rusia „a aşteptat pregătită la cotitură” pentru a face rău SUA oricând.

Un an mai târziu, Secretarul de Stat Hillary Clinton şi omologul său aveau să „apese butonul” de resetare a relaţiilor dintre Rusia şi SUA. Este greu de imaginat că acest buton va mai fi apăsat prea curând în viitor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO