Business Internaţional

Cum a fost plănuit atacul asupra Capitoliului pe social media: De la străzile pe care să le evite, ce unelte să aducă pentru a forţa intrarea şi până la vânătoarea după Mike Pence

Cum a fost plănuit atacul asupra Capitoliului pe social...

Autor: Alex Ciutacu

07.01.2021, 16:04 1561

Miercuri, 6 ianuarie, puţin după ora 13.00 (ora 20.00 în România), când preşedintele Donald Trump a finalizat discursul adresat protestatarilor din Washington cerându-le să se îndrepte către Congres, sute de mesaje prin care era încurajată intrarea cu forţa în clădire au fost lansate online de susţinătorii săi, notează New York Times.

Pe platformele de social media utilizate de extrema dreaptă, precum Gab şi Parler, au început să fie împărtăşite prin comentarii informaţii legate de străzile care ar trebui evitate pentru a nu fi interceptaţi de poliţie, precum şi detalii legate de uneltele necesare pentru a-şi forţa intrarea în Capitoliu.

Simultan, câteva zeci de persoane au postat mesaje despre nevoia de a aduce arme pe holurile Congresului.

Apelurile la violenţă împotriva Congresului şi cele în care mişcările pro-Trump se încurajau să preia controlul asupra Capitoliului au circulat în mediul online deja de câteva luni. Alimentate de discursul lui Donald Trump, mai multe grupuri s-au organizat în mod deschis pe reţelele de social media şi au recrutat adepţi pentru cauza lor.

Miercuri, 6 ianuarie, activismul lor online s-a transformat în violenţă în lumea reală, ceea ce a determinat o gloată violentă de oameni să pătrundă cu forţa în Congres, dând naştere unui val de imagini fără precedent. Iar în mediul online continuau să încurajeze şi alte persoane să li se alăture.

Pe platforma Gab, grupurile au documentat modul în care pot ajunge în birourile unor membri din Congres, inclusiv în cel al preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi – pe biroul căreia au lăsat şi un mesaj: „Nu ne vom opri”.

Zeci de utilizatori au postat mesaje despre căutarea lui Mike Pence, care a fost una dintre ţintele discursului lui Trump cu câteva ore în urmă. Preşedintele Trump i-a cerut lui Mike Pence să se opună validării victoriei lui Joe Biden, însă acesta a respins cererea lui Trump. Sesiunea care avea loc în Congres se desfăşura mai mult ca o formă procedurală, iar obiecţiile lui Pence nu ar fi ajutat la nimic.

La ora 14.24 (ora 21.24 în România), după ce Trump a scris pe Twitter că Pence „nu a avut curajul să facă ce avea de făcut”, zeci de mesaje postate pe platforma Gab au cerut să înceapă o adevărată vânătoare pentru a-l găsi pe vicepreşedintele Mike Pence. În mai multe videoclipuri publicate pe platformă protestatarii pot fi auziţi scandând: „unde este Pence?”.

Pe măsură ce Facebook şi Twitter au început să blocheze grupuri extremiste precum QAnon sau Proud Boys încă din vară, aceştia au migrat treptat către alte platforme care le permiteau să facă apeluri la violenţă.

Renee DiResta, cercetător în cadrul Stanford Internet Observatory care studiază mişcările online, este de părere că violenţa de miercuri a fost rezultatul mişcărilor online care operează pe reţele de social media închise, unde oamenii sunt convinşi că a existat o fraudă electorală şi că alegerile au fost furate de la Donald Trump.

„Aceşti oameni acţionează pentru că ei sunt convinşi că alegerile au fost furate. (...) Această situaţie este o dovadă clară împotriva ideii că există o lume online şi una offline şi că ceea ce există online rămâne acolo”, a declarat DiResta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO