Business Internaţional

Cum a ajuns Spania una dintre cele mai mari victime ale crizei

În primul trimestru din 2010, rata şomajului a ajuns la 20%, cea mai mare valoare înregistrată din 1997 şi pâna atunci. Rata şomajului a atins noul maxim de 27,2% în aprilie 2013. Sursa foto - AFP

În primul trimestru din 2010, rata şomajului a ajuns la 20%, cea mai mare valoare înregistrată din 1997 şi pâna atunci. Rata şomajului a atins noul maxim de 27,2% în aprilie 2013. Sursa foto - AFP

Autor: Mădălina Bodârlău

10.10.2014, 00:04 1961
În Spania criza economică a fost generată de prăbuşirea sectorului imobiliar, care a dus la falimentarea marilor companii din sectorul construcţiilor, şi s-a transformat într-o criză socială prin creşterea puternică a ratei şomajului, care a ajuns în aprilie 2013 la aproape 30%.

Declinul economic spaniol a apărut pe fondul crizei economice mondiale şi s-a amplificat odată cu criza datoriilor suverane din zona euro, care a afectat în special statele din sudul Europei şi Irlanda. În 2007, Spania a avut un surplus bugetar de peste 2% din PIB, iar economia a urcat cu 3,5%, propulsată în mare parte de boom-ul din industria construcţiilor. În 2008 bula imobiliară, alimentată de creditarea ieftină, a făcut implozie, surplusul s-a transformat în deficit, iar ţara a intrat în recesiune în al treilea trimestru al acelui an.

Căderea companiilor imobiliare cu credite la bănci a trimis unde de şoc în sistemul bancar, iar în acest context guvernul spaniol a creat în 2009 fondul de restructurare a sectorului bancar, FROB, în valoare de 99 de miliarde de euro, şi a solicitat băncilor de economii mai mici să fuzioneze pentru a-şi optimiza gradul de solvablitate, notează The Telegraph.

În primul trimestru din 2010, rata şomajului a ajuns la 20%, cea mai mare valoare înregistrată din 1997 şi pâna atunci. Spania a ieşit din recesiune în aceeaşi perioadă, pe fondul creşterilor exporturilor, însă îngrijorările au fost redirecţionate către deficitul bugetar masiv, de 11,2% din PIB în 2009. Nivelul recomandat de UE este de sub 3% din PIB.

În mai 2010, premierul José Luís Ro­dríguez Zapatero a anunţat măsuri de austeritate, iar o lună mai târziu autorităţile au pus la punct şi reforma pieţei muncii.

Guvernul a adoptat noi măsuri de austeritate spre sfârşitul anului 2011, când noul premier Mariano Rajoy a anunţat că deficitul bugetar pe 2011 va ajunge la 8% din PIB, mult peste ţinta de 6%. Spania a încheiat anul cu o rată a şomajului de aproape 23%, cea mai mare din UE.

Primul trimestru al anului 2012 a fost marcat de reintrarea economiei în recesiune şi urmat de protestele a mii de oameni nemul­ţumiţi de măsurile privind reducerea cheltuielilor guvernamentale.

Spania a cerut în iunie 2012 ajutor financiar european în valoare de până la 100 mld. euro, echivalentul a 9% din PIB-ul ţării, pentru recapitalizarea băncilor afectate de prăbu­şirea sectorului imobiliar, precum Bankia, una dintre cele mai mari bănci, care solicitase cu o lună în urmă finanţare în valoare de 19 mld. euro din partea statului. În septembrie 2012 a fost înfiinţată „bad bank“, o instituţie care să cumpere toate împrumuturile toxice pe care băncile spaniole le-au acordat cu garanţii imo­biliare.

Rata şomajului a atins noul maxim de 27,2% în aprilie 2013, iar Spania a ieşit din recesiune în acelaşi an cu o creştere economică de 0,1% în T3, potrivit BBC News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO