Business Internaţional

Cum a ajuns premierul Viktor Orban să folosească fondurile guvernamentale ungare pentru a susţine afacerile grupului Agrofert, deţinut de Andrej Babis, premierul ceh

 Cum a ajuns premierul Viktor Orban să folosească...

Autor: Catalina Apostoiu

20.04.2021, 23:20 989

Guvernul ungar va acorda susţinere de stat de ordinul milioanelor de euro pentru Agrofert, holdingul deţinut de premierul ceh Andrej Babis, scrie Euractiv.

Investiţia de 27,6 milioane de euro care urmează a fi realizată de compania NT Kft va fi localizată în Kishunfelegyhaza, a anunţat ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto. Sta­tul ungar va susţine com­pania cu 4,7 milioane de euro, a adăugat acesta.

NT Kft. este deţinută de holdingul agrochimic Agro­fert, gestionat de fondul către care miliardarul ceh devenit premier Babis a transferat 100% din acţiunile sale în 2017 înainte de a prelua funcţia de premier.

Unitatea de procesare de se­min­ţe de floarea-soarelui a NT va procesa 450.000 de tone de seminţe de floarea-soarelui pe an, cu obiec­tivul de a produce 210 milioane de litri de ulei, 60% din producţie urmând să fie vândute peste graniţe.

Premierul Babis a fost acuzat de conflict de interese cu privire la subvenţiile UE primite de compania sa Agrofert în 2018 după ce filiala cehă a Transparency International

s-a plâns cu privire la potenţiale conflicte de interese legate de tran­zacţiile premierului.

Un audit al Comisiei Europene confirma la sfârşitul anului 2019 existenţa unui conflict de interese în cazul lui Babis în contextul fostului imperiu de business al acestuia. Agrofert implică aproximativ 230 de companii din industriile agricolă şi chimică, cât şi părţi însemnate din sectorul media. Doar în 2018, grupul a primit subvenţii UE de aproximativ 70 milioane de euro.

Mai multe detalii pe zf.ro

 

Orban şi Babis sunt aliaţi şi în lupta împotriva pandemiei, având o abordare comună.

În cadrul unei vizite efectuate de Babis în Budapesta la începutul acestui an, Orban i-a mulţumit acestuia pentru cele 150 de ventilatoare donate de Cehia ţării sale. Babis s-a aflat atunci în Budapesta pentru a se consulta cu autorităţile ungare cu privire la experienţele lor legate de vaccinurile anticoronavirus din Rusia şi China, vaccinuri care nu au fost aprobate de autorităţile europene.

Atât Orban, cât şi Babis critică lentoarea cu care se desfăşoară campania de vaccinare a UE. În ianuarie, Ungaria a devenit singura ţară UE care a aprobat de urgenţă vaccinul rusesc Sputnik V, dând mai apoi undă verde şi vaccinului Sinopharm din China.

În Cehia, la mijlocul acestei luni, ministrul de externe Tomas Petricek a fost demis, fiind al doilea ministru ceh care-şi pierde funcţia în parte din cauza opoziţiei faţă de utilizarea Sputnik.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO