Business Internaţional

Cum a ajuns o bancă obscură cel mai important seif pentru banii alegerilor prezidenţiale de la americani

Cum a ajuns o bancă obscură cel mai important seif...

Autor: CătăIina Apostoiu

31.07.2015, 00:02 897
Singura sucursală a Chain Bridge Bank este situată între o cramă şi o cafenea la parterul unei clădiri cu apartamente de lux din McLean, Virginia. Aceasta arată exact ca orice bancă dintr-un oraş mic. În această perioadă, însă, Chain Bridge, care are aproximativ 40 de angajaţi, are în responsabilitate cea mai mare parte din sutele de milioane de dolari care curg cu repeziciune în cursa prezidenţială din America, scrie Bloomberg Businessweek.

Potrivit celor mai recente date, Chain Bridge este singura bancă ce deserveşte campania prezidenţială a lui Jeb Bush, care a raportat că a strâns 11,4 milioane de dolari pe 30 iunie, şi comitetul politic independent (super PAC) aliat acestuia, Right to Rise, care a strâns 103 milioane de dolari.

Chain Bridge a fost aleasă şi de managerii campaniei lui Donald Trump, cât şi de senatorul de Kentucky Rand Paul şi fostul senator de Texas Rick Perry. Chain Bridge este de asemenea singura bancă folosită de super PAC-urile care-l sprijină pe Ben Carson, Lindsey Graham, Carly Fiorina, Bobby Jindal şi Scott Walker, toţi republicani.

Fondată în 2007, Chain Bridge a deservit campania prezidenţială a lui John McCain din 2008 şi a lui Mitt Romney în 2012. Banca a deservit de asemenea PAC-urile pentru Altria Group, National Association of Convenience Stores şi Outdoor Advertising Association of America.

Banca oferă servicii adaptate particularităţilor campani­ilor, care depun şi mai apoi cheltuie rapid sume enorme, fără niciun fel de istoric de credit pe care să se bazeze.

Banca cere angajaţilor să-şi includă numerele telefoanelor mobile pe cărţile de vizită astfel încât clienţii să-i poată contacta după program.

Chain Bridge aprobă pe loc carduri de credit pentru cei implicaţi în campanii fără să aştepte verificarea istoricului de credit al acestora şi permite campaniilor să opereze ample transferuri bancare imediat ce acestea-şi deschid conturi. De asemenea, primeşte şi trimite transferuri cu două ore mai mult decât majoritatea băncilor.

Fondatorul şi preşedintele băncii, Peter Fitzgerald, un republican, a fost ales în senatul Illinois în 1992 şi în senatul american în 1998. A refuzat să mai candideze a doua oară. A rămas în zona DC şi a deschis Chain Bridge cu un capital de 18,2 milioane de dolari, jumătate de la investitori externi şi jumătate din averea familiei.

Iniţial, banca s-a concentrat pe operaţiuni de bază. Apoi, odată cu declanşarea crizei financiare, pe fondul problemelor cu care se confruntau băncile, John McCain a căutat o bancă sigură. McCain, în relaţii bune cu Fitzgerald, a ales Chain Bridge.

Şi alte bănci au încercat să pătrundă pe piaţa campaniilor, însă niciuna nu este atât de dependentă de businessul politic cum este Chain Bridge. Depozitele sale tind să crească puternic în anii electorali şi să scadă dramatic după aceea. La sfârşitul primului trimestru din 2015, banca avea depozite de 369 milioane de dolari.

Banca depozitează cea mai mare parte a banilor primiţi din campanii la Fed, profitul rezultând din diferenţa dintre dobânda primită de la Fed şi dobânzile plătite deponenţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO