Business Internaţional

Cu spectrul falimentului la uşă, guvernul grec taie din pensii

23.09.2011, 00:01 866

Grecia şi Italia merg tot mai departe pe calea austerităţii pentru a recâştiga încrederea investitorilor şi partenerilor europeni, prima promiţând că va accelara reducerile de cheltuieli, inclusiv prin tăierea salariilor şi pensiilor, în timp ce Roma pregăteşte al treilea pachet de austeritate care cuprinde printre altele vânzarea unor proprietăţi de stat şi privatizări.

În cazul Greciei, cea mai recentă rundă de tăieri ale salariilor angajaţilor de la stat şi a pensiilor a fost cerută de creditorii internaţionali care vor să se asigure că statul elen atinge ţintele de reducere a deficitului bugetar cerute în schimbul ajutorului de 110 miliarde de euro stabilit anul trecut. Din acest pachet de bailout Grecia ar trebui să primescă luna viitoare o tranşă de opt miliarde de euro fără de care ar intra în incapacitate de plată.

"Pericolul este ca sistemul, sectorul financiar şi economia să înceteze să funcţioneze fără finanţarea externă", a declarat în faţa parlamentului ministrul de finanţe Evangelos Venizelos, citat de Bloomberg.

Măsurile, care au fost anunţate după două runde de discuţii cu experţi ai Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional, includ reducerea cu 20% a pensiilor mai mari 1.200 de euro pe lună şi tăieri salariale pentru 30.000 de angajaţi de la stat. De asemenea, în cazul pensiilor persoanelor cu vârste sub 55 de ani va fi redusă cu 40% orice sumă care depăşeşte 1.000 de euro. Între timp, angajaţii de la metrou, transportul în comun şi profesorii din şcolile de la stat au demonstrat la Atena.

Măsurile de austeritate adâncesc recesiunea cu care economia greacă se confruntă deja de trei ani, ceea ce face dificil pentru guvern să atingă ţintele de deficit.

Reprezentanţii FMI la Atena au anunţat recent că instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca economia elenă să scadă cu 5,5% anul acesta şi cu 2,5% în 2012.

Date preliminare arată că deficitul s-a mărit de la începutul anului până în august cu 22%, la 18,9 miliarde de euro, în condiţiile în care ţinta guvernului era de 18,1 miliarde de euro. Grecia s-a angajat să reducă deficitul de la 10,5% în 2010 la 7,5% anul acesta.

În Italia, noul pachet de austeritate vizează reducerea datoriilor pe termen mediu şi stimularea creşterii economice, a declarat ministrul afacerilor externe Franco Frattini, citat de The Wall Street Journal. Măsurile, care includ vânzarea de proprietăţi publice şi privatizarea unor servicii publice, dar ocolesc afacerile cu importanţă strategică deţinute de guvern, sunt însoţite de reforme fiscale, se vor conforma tuturor pretenţiilor şi recomandărilor Băncii Centrale Europene şi ale afacerilor private din Italia şi vor fi prezentate parlamentului în câteva săptămâni, a menţionat Frattini.

Pachetul urmează aprobării în parlament, săptămâna trecută, a unor măsuri de austeritate de 54 de miliarde de euro. Italia se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea investitorilor speculatori care pariază pe şansele ca Italia să urmeze calea Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO