Business Internaţional

Cu o economie deja slăbită şi ciobită de conflictul comercial dintre Beijing şi Washington, economia Japoniei a primit „lovitura finală”

sursa: hepta

Autor: Alex Ciutacu

07.04.2020, 13:30 1067

Economia Japoniei a primit „lovitura finală”, în contextul în care ţara se confruntă cu repercursiunile economice ale pandemiei globale de COVID-19, care au aruncat ţara într-o „recesiune adâncă”, a explicat Jun Saito, cercetător senior la Centrul Japonez pentru Cercetare Economică (JCER), citat de CNBC.

Economia japoneză a început să încetinească de la finalul anului 2018, iar impactul conflictului comercial dintre China şi SUA a fost înrăutăţit de efectele unor majorări de taxe de tip TVA pe consum, atrage atenţia acesta.

„Cred că pandemia de coronavirus a dat lovitura finală economiei”, a spus Jun Suito, reiterând că Japonia se îndreaptă spre „o recesiune foarte adâncă”.

El crede că această recesiune va fi cauzată de şocurile repetate înregistrate atât la nivelul cererii, cât şi la nivelul ofertei.

Mai mult, decizii necesare precum amânarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice au adăugat presiune pe economia Japoniei.

 Pentru a limita declinul economic, Suito consideră că Japonia ar trebui să îşi direcţioneze eforturile spre trei zone critice. Prima dintre ele se referă la susţinerea acordată pentru a grăbi dezvoltarea vaccinului şi a medicamentelor pentru coronavirus, precum şi la cea acordată sistemului medical, întrucât acesta este prima linie de apărare în lupta cu coronavirusul.

În al doilea rând, susţinerea Japoniei ar trebui să se îndrepte spre muncitorii care şi-au pierdut locurile de muncă.

În final, guvernul trebuie să ajute companiile mici şi mijlocii pentru care cererea s-a prăbuşit, lăsându-le în dificultate financiară pe fondul pandemiei de coronavirus.

Comentariile analiştilor vin după ce premierul japonez Shinzo Abe a anunţat că pachetul de stimul fiscal pentru a limita impactul economic al pandemiei se va ridica la 357 miliarde dolari, potrivit Reuters.

Luni, guvernul condus de Shinzo Abe a spus că va lansa un pachet pentru a stimula economia care se ridică la circa 1.000 miliarde dolari, adică 20% din PIB.

Japonia are până acum peste 3.900 de îmbolnăviri, dintre care 592 s-au vindecat, iar 92 au decedat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO