Business Internaţional

Cu imaginea şifonată, băncile din SUA vor să arate că sunt bune

Cu imaginea şifonată, băncile din SUA vor să arate...

Autor: Luiza Chiroiu

13.05.2015, 00:03 362

Băncile americane sunt îngrijorate de retorica îndreptată împotriva lor a politicienilor care se pregătesc deja pentru alegerile de anul viitor şi vor să demonstreze că sunt percepute ca fiind rele numai din cauza faptului că lumea nu a reuşit încă să uite momentul declanşării crizei. Şi, probabil, nici acuzaţiile diverse aduse de autorităţi după 2008.

„Sunt mereu discuţii despre industrie. Sunt băncile mai riscante decât au fost înainte de criză? Am devenit mai mari? Încercăm să anulăm schimbările care s-au adus legilor ce reglementează domeniul bancar? Credeţi-mă, nu este cazul”, a spus Brian Moynihan, CEO-ul Bank of America, a doua mare instituţie bancară din SUA.

Şefii celor mai importante bănci americane au avut chiar o întâlnire săptămâna trecută, în care au discutat despre cele mai potrivite abordări pentru combaterea discursului în­drep­tat împotriva giganţilor din sectorul bancar şi pro­movarea în spaţiul public a schimbărilor pozitive petrecute din 2008 până în prezent, scrie The Wall Street Journal. Investigaţiile tot mai dese în care sunt implicate băncile, pen­tru presupuse infracţiuni comise în ultimii ani, afectează şi ele imaginea sistemului bancar american. Autorităţile de re­gle­mentare din SUA, precum şi cele din Marea Britanie şi El­ve­ţia au deschis anchete împotriva marilor bănci americane pentru acuzaţii felurite, de la manipularea cursului de schimb va­lu­tar şi a pieţei metalelor la acordarea ilegală de credite ipotecare.

Cu toate acestea, niciun bancher american nu a fost nici măcar pus sub acuzare de către instanţele judecătoreşti, astfel că nici nu s-a pus vreodată problema unui proces şi a unei eventuale condamnări la închisoare. Anchetele autorităţilor s-au încheiat până acum prin semnarea unor înţelegeri şi achitarea unor amenzi.

De pildă, în urmă cu trei ani, JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA a fost acuzată de autorităţi pentru înşelarea investitorilor, cărora le-a oferit informaţii nereale legate de rata de neperformanţă a creditelor imobiliare folosite ca garanţii pentru instrumentele financiare. Cazul a fost închis câteva luni mai târziu, când JP Morgan a plătit o amendă de  230 de milioane de dolari, fără să-şi recunoască însă oficial vina.

Cel mai recent cate cel de la sfârşitul anului trecut, când mai multe bănci mari din întreaga lume, printre care şi grupurile americane Citigroup şi JP Morgan au acceptat să plătească o amendă colectivă de peste 3 miliarde de dolari pentru manipularea pieţei valutare. Cele două bănci americane sunt pe cale să închidă definitv această investigaţie prin achitarea a încă 1 miliard de dolari fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO