Business Internaţional

Cu economia la pământ şi ţara paralizată, Venezuela dă în judecată Banca Angliei: Preşedintele Nicolas Maduro vrea înapoi aurul naţional din seiful băncii centrale, în valoare de 1 miliard de dolari

Cu economia la pământ şi ţara paralizată, Venezuela...

Autor: Alex Ciutacu

20.05.2020, 20:55 886

Venezuela a decis să dea în judecată banca centrală din Marea Britanie pentru a forţa instituţia să îi dea înapoi rezerve de aur în valoare de 1 miliard de dolari, susţinând că are nevoie de bani pentru a finanţa răspunsul în faţa crizei coronavirusului, potrivit CNBC.

Aurul aflat în custodie la Banca Angliei este reţinut acolo, ca rezultat al sancţiunilor impuse de Marea Britanie şi SUA ţării sud-americane.

Administraţia preşedintelui Nicolas Maduro susţine că vrea ca Banca Angliei să vândă o parte din rezervele de aur ale Venezuelei pentru a ajuta ţara sud-americană să-şi finanţeze răspunsul medical şi economic în faţa pandemiei.

Documentul prin care Venezuela acţionează legal banca centrală din Marea Britanie îi cere acesteia să transfere fondurile către Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite. De aici, fondurile ar trebuie să fie utilizate pentru a administra achiziţia de alimente şi provizii medicale.

Cum s-a ajuns aici

Disputa legală vine într-un moment în care sistemul de sănătate al Venezuelei arată mai rău ca niciodată, multe dintre spitale fiind în incapacitate de operare din cauza unor probleme precum lipsa curentului electric sau chiar a apei curente.

Un grup de experţi de la Naţiunile Unite a avertizat luna aceasta că spitalele ţării nu au echipamente de protecţie şi provizii medicale pentru a face faţă pandemiei.

Până astăzi, Venezuela a înregistrat 749 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, dintre care 10 decese.

Banca Angliei este al doilea cel mai mare custode din lume, singura bancă centrală cu rezerve mai mari de aur în seif fiind Rezerva Federală din New York.

Băncile centrale din mai multe ţări în curs de dezvoltare îşi ţin rezervele naţionale de aur în seiful Băncii Angliei, iar Venezuela este una dintre ele.

În ianuarie 2019, Banca Angliei i-a refuzat Venezuelei accesul la propriile rezerve de aur şi nu a comentat public această decizie.

Anunţul vine la doar câteva zile după ce Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela, s-a auto-declarat liderul de facto al ţării, întrucât alegerile din 2018 ar fi fost fraudate.

Juan Guaido a fost recunoscut ca preşedinte interimar de peste 50 de ţări, printre care SUA şi Marea Britanie.

Cu toate acestea, guvernul lui Maduro refuză să renunţe la putere, având şi Armata de partea sa.

Astfel, ţara este blocată în această dispută politică – între un guvern recunoscut pe plan internaţional fără nicio putere şi regimul lui Maduro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO