Business Internaţional

Cu buzunarele goale, pensionarii greci se mută într-una din cele mai sărace ţări ale Europei

Cu buzunarele goale, pensionarii greci se mută într-una...

Autor: Catalina Apostoiu

18.11.2018, 01:30 3137
Este şi cazul lui George, care după ce i-a murit soţia cu cinci ani în urmă şi-a închiriat apartamentul din Thessaloniki, al doilea oraş ca mărime al ţării, şi-a făcut bagajele şi s-a mutat în Sofia, capitala Bulgariei, unde, spune acesta, pensia de 800 de euro îi permite să „trăiască ca un rege“. 

„Bineînţeles că există dificultăţi de adaptare şi legate de prieteni“, spune George, care a refuzat să-şi dea numele întreg de teamă să nu fie urmărit de Fiscul grecesc. „Dar, cu banii pe care-i am, mă pot întoarce în Grecia des şi am şi ocazia de a călători.“ 

Grecia, care se numără printre destinaţiile pensionarilor din alte ţări europene, îşi vede propriii cetăţeni plecând să-şi trăiască anii bătrâneţii în Bulgaria după ce şi-au văzut pensiile reduse de cel puţin 20 de ori în timpul crizei datoriilor.

Este posibil ca aceştia să se bucure că au luat o astfel de decizie în condiţiile în care pensionarii se regăsesc din nou în centrul unui nou potenţial conflict cu creditorii. 

În 2017, potrivit datelor Eurostat, costul de trai din Grecia era aproape dublul celui din Bulgaria, cel mai scăzut din UE. Deşi există puţine date privind amploarea tendinţei ca pensionarii greci să ia calea nordului, se pare că aceasta s-ar putea accelera. 

„În general, viaţa este cu 30% mai ieftină decât în Grecia. În micile oraşe sau sate, viaţa e chiar mai ieftină de atât“, spune George. 

Bulgaria a aderat la UE în 2007 şi creşte de atunci o rată medie anuală de 2,4%. 2007 a fost ultimul în care economia Greciei a crescut înainte ca criza datoriilor să-i şteargă un sfert din PIB, să trimită şomajul în creştere puternică şi să lase ţara în pragul părăsirii zonei euro. 

Bulgaria, ţara fost-comunistă cu 7 milioane de locuitori rămâne cel mai sărac stat membru al UE. Aceasta speră să adere la ERM-2, antecamera euro până în iulie 2019. Aceasta îndeplineşte criteriile oficiale pentru a deveni al 20lea stat membru al zonei euro având în vedere soliditatea finanţelor sale publice, deşi inflaţia a urcat puternic la un maxim pe cinci ani de 3,6% în septembrie, fapt ce i-ar putea complica traiectoria.

Totuşi, creşterile de preţuri nu-i sperie pe pensionarii din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO