Business Internaţional

Croaţii sunt aşteptaţi duminică la urne în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale

Croaţii sunt aşteptaţi duminică la urne în cadrul...

Autor: Andrei Vacaru

22.12.2019, 10:24 36

Cetăţenii croaţi sunt aşteptaţi la urne duminică în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale, scrutin în care favoriţi pentru a intra în turul al doilea sunt actualul preşedinte al ţării, Kolinda Grabar-Kitarovic, fostul premier Zoran Milanovic şi candidatului de dreapta Miroslav Skoro.

Aproximativ 3.850.000 de cetăţeni cu drept de vot sunt înscrişi pe listele electorale, informează Euronews.

Potrivit sondajelor de opinie, Grabar-Kitarovic, Milanovic şi Skoro ar urma să obţină procente apropiate, iar analiştii se aşteaptă ca viitorul preşedinte să fie decis în turul al doilea al alegerilor, pe 5 ianuarie, întrucât niciunul dintre candidaţi nu pare să aibă şanse să obţină majoritatea voturilor.

Grabar-Kitarovic, membră a Uniunii Democratice Croate (HDZ) a devenit, în 2015, prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al Croaţiei. Anterior, aceasta a ocupat funcţia de ministru de Externe. Ea a fost acuzată de-a lungul mandatului său că ar fi încercat să îşi atragă de partea sa alegătorii de extremă dreapta.

Cetăţenii au criticat în ultima perioadă autorităţile deoarece au programat scrutinul cu doar trei zile înainte de Crăciun, perioadă în care mulţi croaţi pleacă din ţară în concedii.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 07:00 (08:00, ora României, n.red.) şi se închid la ora locală 19:00 (20:00, ora României, n.red.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO