Business Internaţional

Croaţia: ultimul cutremur a dezgropat dezastrul din programul de reconstrucţie de după războaiele iugoslave

Croaţia: ultimul cutremur a dezgropat dezastrul din...

Autor: Catalina Apostoiu

07.01.2021, 00:05 749

Cutremurul de 6,4 grade care a lovit Croaţia pe 29 decembrie 2020 a distrus sau afectat puternic multe locuinţe din zona Petrinja, Sisak şi Glina, iar un alt cutremur de 4,2 grade a fost înregistrat pe 4 ianuarie 2021.

Milan Skornjak, din satul Strasnik, aflat la 10 km distanţă de oraşul Glina, a încercat timp de 20 de ani să alerteze oficialii guvernamentali că locuinţa sa renovată nu întruneşte stan­dar­dele de construcţie şi siguranţă. Din păcate, cutremurul din 29 decembrie a demonstrat că acesta are dreptate, scrie Euractiv.

„Locuinţa mea a fost renovată după război în 1996, însă fundaţia nu a fost realizată corect. Mi-am dat seama imediat. Oamenii au fost păcăliţi că este vorba de o reconstrucţie“, spune Skornjak.

Casa sa a fost una dintr-un număr de 25.000 de locuinţe de familie reconstruite în perioada de după 1996, după război. Potrivit estimărilor iniţiale, 15.000 de locuinţe au fost afectate sever, în timp ce 3.000 de proprietăţi urmează să fie distruse în săptămânile viitoare.

Când Skornjak s-a întors în satul său după război, singurul lucru rămas întreg pe proprietatea sa era o fântână. Cel mai important lucru pentru el la acea vreme era să aibă rapid un acoperiş deasupra capului. Calitatea nu-l preocupa la acea vreme, recunoaşte acesta.

Totuşi, la câţiva ani după ce locuinţa sa a fost reconstruită, acesta a început să aibă probleme. Skornjak a depus o plângere oficială în 2000. „M-am dus din uşă în uşă cu documentele, încercând să determin guvernul să-mi repare casa. Tot ce mi-au oferit au fost promisiuni goale. Am vorbit chiar şi cu secretarul de stat, care mi-a promis că mă va ajuta. Apoi, însă, acesta a început să nu-mi mai răspundă la apeluri“, explică Skornjak.

Şi alţi localnici şi-au împărtăşit experienţe similar presei. „Tot ce au făcut au făcut repede şi prost. Nu ne-au cerut niciodată să semnăm vreun document la sfârşitul proiectului“, spune un vecin al lui Skornjak.

Actualul prefect al cantonului Sisak-Moslavina Ivo Zinic, arhitect de profesie, s-a ocupat de lucrările de reconstrucţie de la finalul anilor í90.

Acesta a confirmat într-un interviu recent că peste 90% din casele din Strasnik, unul dintre satele cele mai afectate de cutremur, au fost reconstruite sub supravegherea sa. Totuşi, responsabilitatea deficienţelor aparţine exclusiv contractorilor privaţi, spune acesta.

„Reconstrucţia cantonului Sisak-Moslavina a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte din istoria Croaţiei. Sute de experţi au supervizat proiectul, în timp ce ministerul însuşi a fost coordonator oficial. A fost unul dintre cele mai bune sisteme şi sunt mândru că am participat. Nu-mi pot asuma însă responsabilitatea pentru un cutremur devastator“.

Premierul Andrej Plenkovic aşteaptă o anchetă în acest caz şi a refuzat să comenteze cu privire la scandal în lipsă de noi informaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO