Business Internaţional

Criza subprime, profitabila pentru Goldman Sachs

17.12.2007, 16:56 19

In ciuda tendintei actuale de pe Wall Street, Goldman Sachs a anuntat un profit de 4 mld. dolari (2,7 mld. euro) in urma pariului pus pe caderea sectorului american al creditelor subprime, in timp ce rivalii sai, precum Citigroup sau Merrill Lynch, au inregistrat pierderi de zeci de miliarde de dolari din investitii in piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, scrie cotidianul britanic Times.
Castigurile se datoreaza in principal lui Michel Swenson si Josh Birnbaum, doi membri ai diviziei de instrumente structurale a Goldman Sachs care i-au convins pe oficialii bancii ca industria creditelor ipotecare riscante va intra in declin, cu mult timp inainte ca acest lucru sa se intample efectiv.
Cei doi considerau ca relaxarea accentuata a conditiilor de creditare pe piata ipotecara va conduce la o crestere semnificativa a volumului de imprumuturi neperformante si, implicit, la reducerea valorii instrumentelor financiare bazate pe acestea. Argumentarea pozitiei celor doi nu a fost deloc usoara, avand in vedere reticenta unora dintre colegii celor doi. Totusi, Dan Sparks, seful diviziei de credite ipotecare,
s-a alaturat acestora, iar Goldman Sachs a decis sa parieze pe declinul pietei creditelor subprime. Este de asteptat ca cei trei oficiali ai bancii americane sa primeasca bonusuri intre 5 si 15 mil. dolari (3,4 si 10,2 mld. euro) fiecare.
Profitul anual al Goldman Sachs ar putea ajunge la 11 mld. dolari (1,48 mld. euro), un nivel record pentru banca, in timp ce principalii sai competitori au raportat un declin al rezultatelor anuale, sau chiar pierderi semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO