Business Internaţional

Criza semiconductoarelor ridică semne de întrebare pentru sectorul auto, iar problemele ar putea continua

Criza semiconductoarelor ridică semne de întrebare...

Autor: Catalina Apostoiu

15.02.2021, 00:05 458

Criza mondială de semiconductoare a provocat haos pentru constructorii auto în ultimele luni. Pandemia este de vină, însă producătorii din diverse sectoare ar trebui să se pregătească pentru noi complicaţii, notează Deutsche Welle.

Rolul semiconductoarelor în economia mondială este unul uriaş. În jur de 1.000 de miliarde sunt produse anual, fiind com­po­nente vitale în dispozitive şi produse utilizate zilnic de miliarde de oameni. Totuşi, pandemia a declanşat o criză a lan­ţului de aprovizionare în sector, iar industria auto, care devine din ce în ce mai dependentă de semiconductoare pe măsură ce-şi creşte producţia, este de departe cel mai puternic lovită.

Sectorul ca întreg ar putea pierde peste 60 miliarde de dolari din cauza acestei probleme.

Potrivit lui Richard Windsor, analist independent, cei din industria semiconductoarelor au crezut că închiderea uzinelor auto va dura mult mai mult decât a durat. Însă cererea din partea constructorilor auto şi-a revenit rapid, peste aşteptări, până la sfârşitul trimestrului trei al anului trecut. Astfel a apărut criza semiconductoarelor pentru sectorul auto.

În timp ce criza are practic legătură cu probleme în lanţul de aprovizionare cauzate de pandemie în cadrul sectorului semiconductoarelor, faptul că aceasta pare să fi lovit industria auto mult mai tare decât alte sectoare scoate la lumină vulnerabilităţile lanţurilor de aprovizionare auto.

Cu producătorii auto anticipând pierderi masive legate de aceasă criză pe 2021, întrebarea este cât timp va mai dura până la revenirea la o oarecare normalitate.

„Refacerea echilibrului pieţei va lua timp“, potrivit SIA (Semiconductor Industry Association).

Windsor este optimist că situaţia se va redresa mai devreme decât se anticipează.

Totuşi, problemele au evidenţiat importanţa vitală a semiconductoarelor pentru economia mondială şi cât de fragil este acest sector extrem de complex la riscuri neprevăzute.

Însă chiar dacă criza se va atenua, industria nu va reveni la o perioadă de calm în viitorul apropiat. Aceasta a crescut cu 6,5% în 2020, iar cererea de semiconductoare mai rapide şi mai mici este aşteptată să urce. Acest lucru va duce la consolidare şi la o competiţie intensă între cei câţiva grei din industrie.

Mai există apoi factorul geopolitic. China cheltuieşte miliarde pentru a deveni o putere în acest domeniu, iar SUA vor avea de luptat pentru propria poziţie. De aici posibilitatea apariţiei unor tensiuni comerciale.

Astfel, viitorul sectorului este unul delicat şi complex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO