Business Internaţional

Criză în toată regula: preţul petrolului s-a prăbuşit cu 20%, după ce Arabia Saudită a redus preţurile de vânzare şi a intrat într-un război petrolier cu Rusia

Criză în toată regula: preţul petrolului s-a...
09.03.2020, 01:01 2946

Preţul petrolului s-a prăbuşit cu peste 20% duminică noapte, după ce Arabia Saudită, cel mai mare producător la nivel mondial, a redus preţurile de vânzare, semnalizând începutul unui război petrolier între OPEC şi Rusia, ca urmare a neînţelegerilor intervenite în stabilirea cotelor de vânzare de petrol.

Vineri, Rusia a respins propunerea OPEC de reducere a producţiei în încercarea de stabilizare a preţurilor, ca urmare a căderii economice ce vine din cauza coronavirus, scrie duminică seară Reuters.

Preţul petrolului Brent a scăzut la 35,70 dolari/bari, un minus de 21%, în timp ce preţul ţiţeiului WTI-U.S. West Texas Intermediate a scăzut cu 20,9%, până la 32,6 dolari/baril.
Noile preţuri ale ţiţeiului sunt ele mai scăzute din 2016 încoace.

Teama tuturor analiştilor este că lumea se îndreaptă spre o nouă recesiune ca urmare a coronavirus.

Băncile centrale nu prea mai au instrumente monetare de a ţine la suprafaţă economiile, iar statele lumii sunt deja supraîndatorate şi nu mai pot folosi politica fiscală.

Ca urmare a căderii preţului petrolului, contractele la termen pe piaţa bursieră americană au deschhis duminică seara în scădere, ceea ce indică faptul că piaţa bursieră va deschide luni pe roşu.

Analiştii cred că preţul petrolului va scădea spre 30 de dolari, dacă nu chiar mai jos, ceea ce va crea mari probleme ţărilor producătoare - Arabia Saudită, Rusia, ţările OPEC, care se vor trezi fără important venituri bugetare.

Criza coronavirus începe s se extindă tot mai mult, iar în weekend guvernul Italiei a decis să introducă în carantină o întreagă regiune în nordul ţării, cu mai mult de 16 milioane de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO