Business Internaţional

Criza imobiliara a ajuns pana la capatul lumii, lovind puternic orasul australian Sydney

05.10.2008, 19:32 78

In prezent, diferenta se poate observa atat de usor, incat putem spune chiar ca avem de-a face cu doua orase, sau cu doua zone care se dezvolta diferit. Prima este acea parte cu vedere la mare a Sydney-ului, intesata de cafenele si de restaurante de lux, de locuinte in valoare de mai multe milioane de dolari si de apartamente de inalta clasa - este vorba de Sydney-ul aflat in plina dezvoltare economica. Insa mai exista si cealalta parte a orasului australian, cea care nu este mentionata in brosurile pentru turisti, scrie International Herald Tribune.

Aceasta zona este situata in vestul Sydney-ului, iar majoritatea locuitorilor orasului isi au casele aici, multi dintre ei luptandu-se sa faca fata crizei ipotecare care a cuprins intreaga lume, unei rate a dobanzii de 7,25%, cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii 12 ani, cresterilor de pret la alimente si la combustibili si reducerii drastice a pretului de vanzare al imobilelor.
Orasul Sydney, la fel ca si restul Australiei, a inflorit in perioada de 17 ani de crestere economica de care a beneficiat, dezvoltandu-se foarte mult in timpul boom-ului inregistrat pe piata imobiliara in ultimii ani, insa, in prezent, se poate spune ca are o economie cu doua viteze.
Pana la sfarsitul lui 2008, aproximativ un milion de locuinte din Australia vor suferi, probabil, de pe urma crizei ipotecare, ceea ce inseamna ca familiile care locuiesc in ele vor fi nevoite sa plateasca 30% sau chiar mai mult din venituri pe ipoteca, potrivit unei cercetari recente efectuate de Fujitsu Consulting/Wizard Home Loans.
"Cel mai trist lucru este faptul ca in perioada de dinaintea Craciunului se estimeaza ca un milion de australieni vor avea de suferit din cauza crizei ipotecare. Asta inseamna ca un numar enorm de persoane se vor afla in pericol sa isi piarda casele, daca nu se va actiona urgent", afirma Mark Bouris, presedintele companiei Wizard Home Loans.
Sydney, cel mai mare oras din Australia, are si cele mai ridicate rate ipotecare. Rata lunara pe care trebuie sa o plateasca in medie un locuitor al acestui oras a inregistrat o crestere mai mare de 40% in ultimii 5 ani, potrivit unui studiu al Centrului de cercetare City Futures, din cadrul Universitatii New South Wales.
Din datele furnizate de acest studiu a reiesit faptul ca proprietarii de locuinte din suburbiile vestice ale orasului, precum Canterbury, Bankstown si Auburn, plateau 40% din veniturile lor lunare pe rata la ipoteca. In acelasi timp, cele mai instarite suburbii din estul si nordul Sydneyului s-au dezvoltat suficient de mult pentru a face fata cresterii ratelor ipotecare.
"Sydneyul a devenit mult mai bogat in ultimii cinci ani, insa acea bogatie a fost raspandita destul de neechitabil", se afirma in raportul cercetarii, intitulat "Orasul nostru in schimbare".
Numarul de reluari in posesie a locuintelor si de falimente inregistrate in suburbiile vestice ale orasului australian se afla in continua crestere si, desi anumiti proprietari reusesc sa isi vanda imobilele, nivelul tot mai mic al preturilor ii face sa aiba tot mai multe datorii la banci.
In primul trimestru din 2008 au existat 1.077 de repuneri in posesie solutionate prin intermediul justitiei in New South Wales, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au inregistrat doar 921.
Un clasament al regiunilor din Australia cu o criminalitate ridicata si cu un numar mare de prescrieri ipotecare situeaza sase zone din Sydney in primele 10 locuri, iar cele mai multe locuinte din Australia au fost pierdute in Sydney.
In timp ce locuitorii din zonele din estul si nordul orasului, aflate in plina dezvoltare, pot suporta chiar plata unor ipoteci in valoare de mai multe milioane de dolari, proprietatile lor nu isi diminueaza valoarea. In schimb, preturile locuintelor din unele suburbii vestice au scazut intre 20 si 50%.
Preturile imobilelor in Sydney au inregistrat o scadere cu 2,1% in trimestrul doi, cel mai important declin din 2004 pana in prezent, si, potrivit Australian Property Monitors, se asteapta ca nivelul preturilor sa scada chiar si cu 8,4%.
Pretul mediu al unei locuinte in cel mai mare oras australian era in luna iunie de 542.000 de dolari australieni, echivalentul a 472.000 de dolari americani, insa acesti bani nu sunt suficienti pentru cumpararea unei case nici macar in cartierele estice, unde pretul minim de vanzare al unui imobil se ridica cu mult peste un milion de dolari.
"Aceste date se afla in deplina concordanta cu rezultatele obtinute in urma unei cercetari asupra cresterilor de venit inregistrate in diversele zone ale orasului, care arata ca nivelul veniturilor stagneaza in suburbiile de vest, contrastand puternic cu zonele din nordul si estul orasului, unde veniturile inregistreaza cresteri spectaculoase", se afirma in raport.
Cele douasprezece cresteri succesive ale ratei dobanzii pe care le-a operat banca centrala a Australiei in ultima perioada nu au facut doar sa imparta economia orasului in doua, ci au determinat si o crestere accentuata a costului vietii. Potrivit asteptarilor, inflatia va ajunge la 5% pana la sfarsitul acestui an.
Boom-ul economic de care a beneficiat Australia cu ceva ani in urma a facut ca datoriile de pe cardurile de credit sa insumeze 44 miliarde de dolari, in medie un astfel de card acumuland o datorie lunara de 3.100 de dolari, la o rata a dobanzii de 19.5%.
"Suma cu care s-au indatorat proprietarii de locuinte a ajuns la un nivel record", potrivit oficialilor bancii centrale. Asociatiile financiare sustin ca serviciile care ofera asistenta financiara nu mai fac fata cererilor numeroase de protectie impotriva falimentului venite din partea locuitorilor Sydneyului, unde proprietarii de locuinte se lupta sa isi plateasca ipotecile si, uneori, ajung sa detina pana la 12 carduri de credit.
"Nu e neobisnuit faptul ca o persoana care inregistreaza probleme cu plata ipotecii sa acumuleze datorii din ce in ce mai mari, deoarece a apelat la prea multe credite pentru a reusi sa isi plateasca ratele la casa. Oamenii de aici au ajuns chiar sa utilizeze carduri de credit pentru a-si cumpara mancare si pentru a plati utilitatile", afirma Tony Devlin, reprezentant al Armatei Salvarii, o asociatie internationala care se ocupa cu acte de caritate.
"Cu siguranta avem de-a face cu o prapastie din punct de vedere economic", considera Devlin, adaugand ca "exista doua economii, una in care clientii nostri isi desfasoara activitatea si cealalta, pe care o vedeti in The Australian Financial Review", o cunoscuta publicatie din Sydney.
Numarul proprietarilor de locuinte care dau faliment creste mult mai repede in New South Wales, in comparatie cu celelalte state australiene. Dupa fiecare trimestru, alti 2.000 de oameni cer protectie de la institutiile financiare impotriva falimentului. Pana in luna iunie a acestui an s-au inregistrat 9.938 de falimente personale in acest stat, cu 7,5% mai multe comparativ cu perioada similara din 2007, in timp ce numarul total al falimentelor a ajuns la 12.207, inregistrand o crestere de 8.4%.
Potrivit companiei Fujitsu Cnsulting, doar 5% dintre australienii care au probleme cu plata ipotecii nu vor reusi sa isi indeplineasca la timp obligatiile, insa foarte multi dintre ei vor evita prescrierea ipotecilor fie prin vanzarea locuintelor, fie prin inchirierea lor.
In prezent, Sydney sufera deja o criza pe piata locuintelor inchiriate, existand destul de putine spatii disponibile, in timp ce chiriile au urcat, in medie, cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Iar lucrurile nu par sa se imbunatateasca. banca centrala australiana a avertizat deja asupra pericolului de contractare a economiei si asupra ratei somajului care se va majora cu siguranta in urmatoarea perioada.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO