Business Internaţional

Criza hârtiei igienice ar putea reveni pe fondul numărului insuficient de containere maritime. Cel mai mare producător de celuloză din lume avertizează că stocurile se pot confrunta cu întreruperi

Sursa foto: Hepta.ro

Sursa foto: Hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

25.03.2021, 12:36 22968

Suzano SA, cel mai mare producător de celuloză din lume, a declarat că numărul insuficient de containere maritime ar putea crea o nouă criză a stocurilor de hârtie igienică la nivel global, problema fiind alimentată de pandemie şi restricţiile de circulaţie din ultimul an, transmite Bloomberg.

De regulă, compania braziliană operează cu nave de marfă, a căror cerere a crescut constant de-a lungul ultimelor luni, fapt ce ar putea duce la întreruperi ale proceselor de transportare, a declarat CEO-ul Walter Schalka.

Situaţia a luat naştere într-o perioadă când cererea pentru hârtie igienică a crescut tot mai mult pe fondul măsurilor de carantină din ţările afectate de coronavirus.

În prezent, Schalka se teme că problemele de transport s-ar putea multiplica, de vreme ce exporturile firmei nu au reuşit să se încadreze în estimări, iar competiţia pentru navele de marfă devine din ce în ce mai acerbă.

„Toţi jucătorii sud-americani care exportă celuloză s-au confruntat cu aceste riscuri”, spune CEO-ul Suzano.

Brazilia este cel mai mare producător de celuloză din lume şi Suzano reprezintă aproape o treime din aprovizionarea globală cu celuloză din lemn de esenţă tare, folosită la fabricarea hârtiei igienice.

Criza navelor de transport a generat haos în cadrul comerţului mondial, în special pentru produsele alimentare şi agricole. Ritmul traficului din porturi a încetinit, costurile de transportare au crescut, în timp ce numărul de livrări a scăzut în mod vizibil.

În plus, criza containerelor – declanşată de cererea uriaşă a Chinei – se manifestă deja de câteva luni, iar inflaţia ar putea creşte pe măsură ce preţurile de transport vor continua să urce.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO