Business Internaţional

Criza gazelor şi energiei închide fabrici după fabrici de îngrăşăminte chimice. Nu şi în Polonia

Criza gazelor şi energiei închide fabrici după fabrici...

Autor: Catalina Apostoiu

22.12.2021, 22:57 4328

Criza de energie din Europa este atât de cruntă încât forţează fabricile să-şi reducă producţia sau chiar să se închidă cu totul. Printre cei mai afectaţi sunt producătorii de îngră­şăminte chimice pentru agricultură. În România, Azomureş şi-a sus­pen­dat temporar producţia. În Polonia însă, cele mai mari companii din sector spun că nu-şi vor opri livrările deoarece prioritatea este de a le garanta fermierilor polonezi accesul la îngrăşăminte.

Aluminium Dunkerque Indus­tries din Franţa şi-a redus producţia în ultimele două săptămâni din cauza creşterii dramatice a preţurilor energiei, în timp ce Nyrstar deţinută de Trafigura îşi va suspenda producţia fabricii de zinc din Franţa în prima săptămână a lunii ianuarie, scrie Bloomberg. Şi pro­ducătorul român de îngră­şăminte Azomureş şi-a suspendat temporar producţia.

Electricite de France SA anunţa săptămâa trecută că va opri patru reactoare reprezentând 10% din capacitatea nucleară a Franţei, punând şi mai multă presiune pe reţeaua de energie. La începutul lunii ianuarie, 30% din capacitatea nucleară a Franţei va fi offline, crescând dependenţa ţării de gaze, cărbune şi chiar petrol.

„Acesta este efectul de domino de care ne temem. Dacă elec­tricitatea va fi scumpă, va exista un preţ de plătit“, arată Anne-Sophie Corbeau, cercetător în cadrul Center on Global Energy Policy din cadrul Columbia University.

Creşterea dramatică a preţurilor gazelor şi electricităţii a forţat deja giganţi europeni din sectorul utilităţilor, de la RWE la Uniper, să-şi crească cerinţele legate de lichi­di­tăţi. Furnizorii mai mici nu au avut această opţiune, peste 20 pră­bu­şindu-se numai în Marea Britanie.

Şi în Spania multe companii îşi închid fabricile sau îşi suspendă temporar producţia din cauza pre­ţurilor mult mai mari la electricitate şi gaze, potrivit money.pl.

Sinedor, unul dintre cei mai mari producători de oţel din Spania, şi-a închis cea mai mare fabrică şi intenţionează să oprească producţia în celelalte fabrici.

Şi grupul de îngrăşăminte Fertiberia a anunţat o închidere temporară a fabricii sale din Palos de la Frontera, Huelva, din cauza „creşterii extraordinare a preţului gazelor“.

În Polonia, însă, cei mai mari producători de îngrăşăminte locali, Grupa Azoty şi Anwil, au anunţat că nu-şi vor limita producţia în pofida condiţiilor nefavorabile de pe piaţă, notează Business Insider.

Prioritatea în acest punct este de a garanta fermierilor polonezi accesul la îngrăşăminte, motiv pentru care Grupa Azoty a decis să-şi limiteze exporturile, cu excepţia contractelor pe termen lung.

Situaţia este constant analizată de Anwil din cadrul grupului Orlen. Totuşi, Daniel Obajtek, preşedintele PKN Orlen, a susţinut că producţia nu ar trebui redusă.

Potrivit lui Michal Kozak, analist în cadrul Trigon DM, anunţul guvernului privind acordarea de subvenţii fermierilor s-ar putea afla în spatele deciziei companiilor locale de îngrăşăminte de a nu suspenda producţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO