Business Internaţional

Criza francului loveşte în sectorul financiar: Citigroup, Deutsche Bank şi Barclays îşi evaluează pierderile. Numărul victimelor va creşte

Criza francului loveşte în sectorul financiar:...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.01.2015, 11:41 2547

Citigroup, Deutsche Bank şi Barclays, nume grele din industria bancară mondială, au înregistrat pierderi cumulate de 400 de milioane de dolari în urma deciziei de săptămâna trecută a băncii centrale elveţiene de a nu mai susţine pragul minim de schimb valutar al francului elveţian. Analiştii se aşteaptă ca în următoarele zile să apară noi victime şi noi pagube în sectorul financiar, scrie Bloomberg.

„Pierderile vor fi de ordinul miliardelor de dolari – acestea sunt încă evaluate. Victime vor fi de la bănci mari la brokeri, fonduri de hedge, fonduri mutuale şi speculatori valutari. Vor fi unde de şoc în sistemul financiar”, apreciază Mark T. Williams, specialist în managementul riscului la Universitatea Boston.

Banca americană Citigroup, cel mai mare dealer valutar din lume, a pierdut peste 150 de milioane de dolari din tranzacţii valutare, au declarat surse apropiate situaţiei. Pierderile Deutsche Bank, una dintre cele mai puternice bănci europene, au aceeaşi amploare, iar cele ale băncii britanice Barclays se cifrează la 100 de milioane de dolari. În ziua în care Banca Naţională a Elveţiei a lăsat francul să fluctueze liber faţă de euro, renunţând la pragul minim de 1,20 de franci pe euro pe care l-a susţinut timp de trei ani, moneda elveţiană s-a apreciat cu până la 41% faţă de euro.

Marko Dimitrijevic, un manager de fonduri care a supravieţuit în faţa a cel puţin cinci crize ale datoriilor de pe pieţe emergente, îşi închide cel mai mare fond de hedge. Fondul avea la sfârşitul anului trecut active de 830 de milioane de dolari, dar şi-a pierdut aproape toţi banii din cauza deciziei băncii elveţiene, spun surse apropiate situaţiei.  

FXCM, cel mai mare broker valutar de retail din SUA, a primit o infuzie de cash de 300 de milioane de dolari de la Leucadia National după ce a avertizat că din cauza pierderilor ar putea ajunge în situaţia de a nu mai îndeplini cerinţele obligatorii de capital. FXCM a intermediat în trimestrul trecut tranzacţii de 1.400 de miliarde de dolari. Pierderile cauzate acestui fond de criza francului se ridică la 225 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO