Business Internaţional

Criza forţează Marea Britanie să negoiceze cu Comunitatea Europeană: Guvernul Boris Johnson încearcă să ofere argumente în criza cu UE privind aplicarea Acordului Brexit

Criza forţează Marea Britanie să negoiceze cu...

Autor: Mihai Draghici

01.10.2020, 15:03 113

Guvernul Boris Johnson a încercat să justifice, joi, planul de modificare a Acordului privind retragerea din Uniunea Europeană, în contextul în care Bruxellesul a lansat o procedură de sancţionare a Marii Britanii, criza riscând să conducă la încheierea fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Uniunea Europeană a anunţat joi dimineaţă că a iniţiat o procedură formală împotriva Marii Britanii, din cauza iniţiativei Guvernului Boris Johnson de modificare a unor clauze ale Acordului Brexit, semnat deja cu UE. Cazul ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie, în contextul în care Marea Britanie este încă în tranziţia post-Brexit.

"I-am invitat pe colegii britanici să înlăture până la sfârşitul lunii septembrie aspectele problematice ale Proiectului privind Piaţa Internă. Termenul-limită a expirat ieri. Noi ne respectăm angajamentele", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, conform agenţiei de presă Reuters.

Iniţiativa Bruxellesului intervine în contextul în care negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit sunt în impas.

Marea Britanie are acum termenul legal de o lună pentru a răspunde solicitărilor UE.

"Marea Britanie a explicat destul de clar motivele iniţiativei" de modificare a Acordului Brexit, a reacţionat Guvernul de la Londra. "Vom răspunde notificării în termenul legal", a subliniat oficialul citat, argumentând că iniţiativa legală are rolul uniformizării reglementărilor comerciale în toate regiunile Marii Britanii, inclusiv în Irlanda de Nord, care are un statut special în Acordul Brexit.

Camera Comunelor a aprobat deja controversatul proiect de lege, dar este necesar şi acordul Camerei Lorzilor.

Negociatorul UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a atras atenţia că Acordul retragerii Marii Britanii din UE "este rezultatul unor lungi negocieri şi este singurul mod de protejare a Acordului de pace din Vinerea Mare, de garantare a păcii şi stabilităţii pe Insula Irlanda".

Pe fondul amplificării tensiunilor, valoarea lirei sterline a scăzut cu 0,6% în raport cu euro şi dolarul. "Pare mai probabil scenariul încheierii tranziţiei post-Brexit fără niciun acord", afirmă Neil Jones, analist la grupul financiar Mizuho.

Charles Michel a criticat dur Brexit: Marea Britanie face parte din "arcul de instabilitate" din jurul UE

Decizia Marii Britanii de retragere din Uniunea Europeană se înscrie în "arcul de instabilitate din jurul Blocului comunitar, a acuzat, luni, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, afirmând că britanicii au o dilemă privind modelul social. "În jurul nostru s-a dezvoltat un arc de instabilitate", a declarat Charles Michel într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Institutul Bruegel (Laboratorul Economic European şi Global de la Bruxelles). "La vest s-a produs Brexit. Rezultatul a zdruncinat Uniunea Europeană. Această opţiune în materie de suveranitate naţională a fost simţită ca un eşec al construcţiei europene. Însă adevărul este că britanicii se confruntă cu o dilemă. Ce model de societate vor?", a subliniat Charles Michel, potrivit agenţiei Reuters.

Germania şi Franţa au criticat dur atitudinea Marii Britanii, îndemnând Guvernul Boris Johnson să înceteze "jocurile" în negocierile privind viitoarele relaţii şi avertizând că nu vor ceda "intimidărilor". Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să accelereze negocierile pe tema viitoarelor relaţii bilaterale, dar încheierea tranziţiei post-Brexit fără niciun acord nu este exclusă, a avertizat, la rândul său, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO