Business Internaţional

Criza financiara ii transforma pe britanici in fermieri amatori

23.10.2008, 15:38 17

Reactia britanicilor in fata actualei crize a creditelor a fost una cel putin neobisnuita: au redescoperit independenta anilor de austeritate de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Tricotatul si mesele gatite in familie au devenit din nou obiceiuri cu traditie, iar oamenii incep sa planteze tot mai mult morcovi in loc de crizanteme, scrie The Financial Times.

Revenirea la vechile obiceiuri a avut loc in urma cu cativa ani, ca reactie la consumerismul care avea la baza crearea de noi datorii, dupa cum afirma fanii noului curent. Insa perspectivele de recesiune i-au dat un impuls proaspat.
Suttons, o companie care comercializeaza seminte, estimeaza ca vanzarile de seminte pentru legume au inregistrat o crestere de 14% in acest an. Cu trei ani in urma 60% din castigurile companiei proveneau din vanzarea de seminte de flori, insa, in prezent, 70% din profit este generat din semintele pentru legume.
Morcovul, care este foarte usor de cultivat, ocupa primul loc in topul celor mai vandute legume, fapt care arata ca britanicii au de-a face cu un val de gradinari mai putin experimentati. Ideea de a transforma un pamant plin de buruieni si de a-l face roditor si potrivit pentru a sustine recolte bogate pe timpul razboiului era o incercare de independenta si auto-suficienta.
Insa acum britanicii fac acest lucru mai mult din zgarcenie decat din spirit de victorie, declara John Harrison, expert din Crewe in cresterea legumelor de catre amatori. "Avand in vedere pretul ridicat al legumelor, oamenii isi spun 'pot sa le cresc de unul singur'", spune el. Harrison afirma ca un crescator de legume pasionat poate economisi pana la 1.500 de lire sterline pe an in ceea ce priveste alimentele, daca se scad costurile implicate de gradinarit. Iar acest lucru include si miscare fizica, pentru care o sala de sport ar cere cu placere niste bani.
Consiliile orasenesti din Marea Britanie au raportat o crestere a numarului de cereri de alocari de loturi, desi acestea fusesera privite in trecut drept principalele rezerve de subzistenta ale batranilor imbracati in haine uzate. Cartea lui Harrison "Cresterea luna de luna a legumelor" a fost publicata in martie cu asteptari destul de reduse, insa in acest moment se afla la a patra editie tiparita.
B&Q, un lant de magazine specializat in imbunatatirile aduse locuintelor, estimeaza o revenire in randul britanicilor a ideii de a-si realiza singuri lucrurile de care au nevoie, deoarece proprietarii locuintelor cauta sa mai economiseasca din taxele impuse de comercianti. In mod asemanator, tot mai multe persoane renunta la mancarurile gata preparate pentru a-si pregati masa acasa. Supermarketul J. Sainsbury a raportat ca cererea pentru carti de gatit a inregistrat o crestere de 30%.
Impletitul si croitul reprezinta si ele activitati din ce in ce mai populare.
Compania de profil Sirdar declara ca vanzarile in ceea ce priveste modelele de tricotaje cu crescut cu 6% in acest an, in timp ce Clothkits, ale carei pachete de design interior defineau cultura clasei mijlocii in anii '70, s-au relansat pe piata in 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO