Business Internaţional

Criză fără precedent în Ecuador: Datele personale ale întregii populaţii au fost expuse în mediul online

Criză fără precedent în Ecuador: Datele personale ale...

Autor: Iulian Tenchiu

22.09.2019, 15:27 1235

Ecuadorul se confruntă cu o problemă informatică uriaşă, în contextul în care datele personale a peste 20 de milioane de oameni, printre care se numără şi şapte milioane de copii, au ajuns în mediul online printr-un server nesecurizat al unei companii locale de marketing şi analiză, scrie CNBC.

Populaţia Ecuadorului totalizează aproximativ 16.5 milioane de oameni, care ar fi putut deveni cu uşurinţă victimele breşei informatice. Biroul procurorului general de stat a declarat luni că inclusiv persoanele decedate ar putea fi cuantificate ca victime ale acestei crize.

Încă nu se cunoaşte cifra exactă a personelor afectate de scurgerea de date, dar se vehiculează că aceasta cuprinde o paletă destul de largă şi importantă de informaţii printre care se numără numele complete, datele de naştere, CNP-ul, numerele de identificare fiscală, informaţii privind locul de muncă şi numele membrilor familiilor de care aparţin victimele.

Breşa a fost descoperită atunci când firma de securitate informatică vpnMentor lucra la un proiect de rutină la începutul lunii septembrie.

Reprezentanţii vpnMentor au spus că echipele lor au identificat sursa breşei ca fiind un server localizat în Miami, Florida, care era deţinut de compania ecuadoriană Novaestrat.

„Odată ce datele au fost expuse, nu se mai poate face nimic”, au fost concluziile unui raport vpnMentor.

Breşa a fost eliminată în urmă cu o săptămână, pe 11 septembrie „dar informaţiile ar putea fi ajuns deja în mâinile unor entităţi rău intenţionate” a mai punctat raportul vpn.

Pe lângă datele ecuadorienilor, vpn a mai descoperit datorită breşei informaţii personale despre fondatorul celebrului site WikiLeaks, Julian Assange. Acesta a primit azil politic din partea Ecuadorului în 2012 şi a locuit la amabasada Ecuadorului din Londra până în aprilie 2019.

În mai, fondatorul WikiLeaks a fost arestat de autorităţile britanice, după ce i-a fost revocat dreptul de azil politic, pentru încălcarea termenilor privind eliberarea condiţionată din 2012. Assange a fost pus sub acuzare şi în SUA, fiind acuzat de furtul unor secrete militare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO