Business Internaţional

Criza fără ieşire prin care trece Europa loveşte moneda unică şi mai şterge câteva zeci de miliarde de euro din valoarea acţiunilor europene

Criza fără ieşire prin care trece Europa loveşte moneda unică şi mai şterge câteva zeci de miliarde de euro din valoarea acţiunilor europene

Acţiunile germane sunt cele mai afectate de criză, ele pierzând un sfert din valoare de la începutul anului

Autor: Alexandru Stefan Matei

12.09.2011, 00:06 1757

Problemele cu care se confruntă Europa au apăsat în continuare asupra monedei euro şi a burselor, care au înregistrat încă o săptămână de scăderi, scrie Bloomberg.

Euro a avut cea mai mare depreciere faţă de dolar din ultimul an ca urmare a spe­culaţiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce dobânda până la sfârşitul anului ca urmare a înrăutăţirii perspectivelor privind economia. Moneda unică a pierdut săptămâna trecută 3,9% faţă de dolar, până la o valoare de 1,3656 dolari.

"Tendinţa de depreciere a euro va accelera", este de părere Ken Kickson, director de investiţii în cadrul Standard Life Invest­ments din Edinburgh. "Soluţiile care vin din Europa nu au succes şi nu ajută periferia zonei euro sau pieţele de obligaţiuni să se stabilizeze."

Săptămâna a fost marcată de un eveniment rar, intervenţia în forţă a băncii centrale a Elveţiei pentru a limita aprecierea francului. După anunţul privind stabilirea unei ţinte de 1,20 de franci pentru un euro, moneda elveţiană s-a depreciat pe 6 septembrie cu 8,7% faţă de euro.

Bursele au avut din nou un final de săptămână dominat de scăderi puternice după ce germanul Juergen Stark a surprins investi­torii cu decizia de a demisiona din consiliul de conducere al BCE din cauza divergenţelor de opinie privind programul de achiziţii de obligaţiuni emise de ţările cu probleme.

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 3,7%, până la 224,59 puncte, fiind cu 23% sub vârful atins la jumătatea lunii februarie. Toate cele 18 burse din Europa de Vest au scăzut, cu excepţia celei elveţiene.

Astfel, indicele CAC 40 (Franţa) a pierdut 5,5%, FTSE 100 (Marea Britanie) 1,5%, iar DAX (Germania) 6,3%.

Acţiunile băncilor au fost în continuare cele mai afectate, Société Générale scăzând cu 21%, banca portugheză BCP cu 17%, iar Royal Bank of Scotland cu 13%.

În Statele Unite problemele din Europa au eclipsat planul în valoare de 450 de miliarde de dolari al preşedintelui Barack Obama prin care intenţionează să reducă şomajul. Indicele Dow Jones a pierdut 2,2%, iar Standard & Poor's 500 1,7%.

"Pieţele sunt agitate", spune Jason Hsu, director de investiţii al Research Affiliates. "Investitorii aşteaptă veşti bune, dar reacţio­nează imediat la cele negative."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO