Business Internaţional

Criza energetica iminenta in trei ani

25.06.2003, 00:00 17



Europa Occidentala s-ar putea confrunta cu pene de curent si cresterea preturilor la energia electrica daca nu se construiesc rapid noi centrale electrice, au declarat directori din industria de profil.



"Piata europeana a electricitatii va avea probleme de aprovizionare in urmatorii trei ani, daca nu se iau masuri", a declarat Neil Rothwell, director la divizia britanica de tranzactii a furnizorului german de utilitati RWE.



Riscul unor pene de curent este mai mare decat al unei reduceri a livrarilor de gaze, in ciuda dependentei masive de importurile din tari aflate in regiuni cu volatilitate sporita, precum Rusia, Algeria si Nigeria.



In urma cu doi ani, California s-a confruntat cu o criza atribuita liberalizarii defectuoase si lipsei de proiecte pentru constructia unor centrale electrice noi care sa acopere ascensiunea cererii.



Avand in vedere ca pietele din Europa continentala sunt in tranzit de la monopoluri regionale la liberalizare, riscurile intreruperii aprovizionarii sunt ridicate deoarece eforturile de a spori eficienta inseamna ca firmele si investitorii nu au stimulente de a constitui rezerve pentru evenimente exceptionale, a apreciat Rothwell.



Europa are o capacitate de productie disponibila de numai circa 5% pentru a acoperi cererea suplimentara din timpul lunilor de iarna si aproximativ 20-30% de capacitate disponibila pentru stocarea gazelor, au semnalat participantii la conferinta.



"Majoritatea oamenilor ar fi de acord ca o marja de 5% este prea redusa, dar, avand in vedere incertitudinile actuale si recenta experienta a pietei, nu vom vedea construindu-se imediat capacitati noi", a precizat Rothwell.



Desi centralele din nord-vestul Europei au o varsta apreciabila, exista reticente fata de construirea de noi centrale din cauza nesigurantei legate de reglementarile privitoare la emisii, a viitoarei liberalizari si a relatiilor transfrontaliere.



Evenimente recente precum declinul preturilor la vanzarile de electricitate en gros din Germania, dupa deschiderea pietei interne, si din Marea Britanie, dupa introducerea de noi reguli de tranzactionare, au accentuat reticentele de a investi in constructia de centrale.



"Majoritatea politicienilor si autoritatilor de reglementare nu reusesc sa inteleaga ca siguranta aprovizionarii nu este un rezultat automat al unei piete liberalizate si competitive", a mai spus Rothwell.



Aprovizionarea cu gaze este un alt motiv de ingrijorare pentru Europa, a carei dependenta de importuri este estimata sa creasca de la 45% din necesitatile sale in 2001 la 70% pana in 2015, o mare parte din acestea fiind gaze naturale lichefiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO