Business Internaţional

Criza duce la un exod al companiilor greceşti

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Alexandru Zărnoeanu

03.12.2015, 00:03 598

Situaţia economică dificilă din Grecia schimbă strategiile companiilor locale. Măsurile de austeritate, controalele de capital, taxele ridicate şi birocraţia împing firmele să-şi mute unele operaţiuni în străinătate. Bulgaria şi Cipru se află printre destinaţiile preferate de acestea, relatează Deutsche Welle.

Preşedintele Confederaţiei Elene a Comercianţilor şi Antreprenorilor(ESEE), Vassilis Korkidis, a declarat pentru cotidianul elen Kathimerini că începând din vara acestui an peste 60.000 de companii greceşti şi-au mutat sediul fiscal în Bulgaria, unele transferând şi o parte din activităţi în ţara vecină. Pe lângă aceştia, alţi 10.000 de antreprenori şi-au mutat firmele în Cipru.

Închiderea temporară a băncilor greceşti din vara acestui an şi introducerea controalelor de capital au paralizat economia elenă, puternic dependentă de importuri. „Mulţi întreprinzători se temeau în acele zile că afacerile lor vor intra în faliment” , a declarat Anna Zilakou, purtătoarea de cuvânt a organizaţiei de antreprenoriat „Endeavor Greece”.

Ea dă exemplu unei companii de băuturi răcoritoare care deşi se aprovizionează cu materii prime din Grecia, este nevoită să importe ambalajele din aluminiu. Dar controalele de capital au făcut plata cutiilor aproape imposibilă.

Însă, printre victimele crizei financiar-bancară din această vară s-au aflat şi exportatorii greci. Numeroase vehicule comerciale din Grecia au rămas blocate în Germania şi Italia, deoarece şoferii şi patronii nu şi-au putut accesa conturile bancare pentru a putea trimite maşinile înapoi în Grecia, a declarat Olga Dimopoulou, avocat grec din Köln, Germania.

Avocata propune ca soluţie pentru firmele aflate în imposibilitatea de a îşi muta sediile fiscale deschiderea unui cont bancar în străinătate pentru plata furnizorilor externi. Totuşi Olga Dimopoulou  avertizează că antreprenorii greci vor fi nevoiţi să discute tête-à- tête cu băncile străine pentru a câştiga încrederea acestora.

Un sondaj realizat de către „Endeavor Greece” , în luna iulie, trage un semnal de alarmă pentru autorităţi. 13% dintre antreprenorii greci şi-au mutat sediile din ţară, urmând ca alţi 23% să facă acest pas.

Cauzele acestui exod, cum l-a catalogat Vassilis Korkidis, nu sunt noi. Companiile se mută din Grecia şi din dorinţa de a evita birocraţia stufoasă, povara fiscală apăsătoare şi lipsa predictibilităţii politicilor fiscale, consideră Anna Zilakou.

În ciuda situaţiei grave politicienii ignoră constant semnalele de alarmă trase de către patronate legate de migraţia antreprenorilor. Conform lui Savas Rombolis de la „Institutul Muncii”, organizaţie strâns legată de mişcarea sindicală, dintr-o populaţie de 11 milioane de locuitori doar 3,6 milioane muncesc iar alţi 3,9 milioane sunt pensionari sau şomeri.

După ce a primit al treilea pachet de salvare de 86 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, guvernul de la Atena este obligat de către creditori să ia măsuri dure de austeritate şi să întreprindă reforme pentru liberalizarea economiei, dar ritmul reformelor este încet şi nu îi mulţumeşte pe creditori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO