Business Internaţional

Criza din irlanda prin ochii presei

22.11.2010, 23:00 78

The Wall Street Journal

Irlanda răvăşită acceptă ajutorul UE şi FMI, scrie cotidianulamerican The Wall Street Journal. Irlanda a acceptat să primeascăzeci de miliarde de euro de la UE şi FMI după câteva săptămâni derefuz care au arătat limitele încercărilor Europei de a recâştigaîncrederea investitorilor în moneda unică. Salvarea marcheazăultimul efort făcut de Europa pentru a-şi menţine pe linia deplutire moneda.

Financial Times

Criza cu care se confruntă Europa a făcut a doua victimă înultimele şase luni, după ce duminică noapte miniştrii europeni definanţe au acceptat cererea de ajutor internaţional făcută deIrlanda, titrează cotidianul britanic de business. Pachetul desalvare este estimat la 80-90 mld. euro şi va include contribuţiidin partea Marii Britanii şi a Suediei.

Independent

Bugetul Irlandei nu va fi dictat de FMI, insistă ministrul definanţe Brian Lenihan. La debutul negocierilor cu oficialiiinstituţiilor străine, Lenihan încearcă să calmeze spiritelespunând că oficialii străini nu vor avea acces la pârghiileeconomice. Deşi impozitele pe venit ar putea creşte, nu se va umblala impozitul pe profit de 12,5%.

Irish Examiner

Salariile şi beneficiile sociale vor avea de suferit dupăîmprumutul de 90 mld. euro. Salariul minim şi beneficiile socialevor fi diminuate ca parte a acordului cu creditorii internaţionali,titrează ziarul irlandez. După ce a declarat că îi este ruşinepentru că a condus ţara în momentul în care a fost nevoită să cearăajutor extern, premierul Brian Cowen spune că "nu poate fi scos ţapispăşitor".

Irish Times

Oficialii FMI şi UE au fost "satisfăcuţi" de planul pe patru anial guvernului prin care intenţionează să reducă deficitul în liniecu cerinţele Uniunii Europene. Oficialii executivului de la Dublinau anunţat că pachetul de susţinere financiară se va întinde petrei ani, la fel ca în cazul Greciei.

The Guardian

Marea Britanie va acorda Irlandei un ajutor financiar de 7miliarde de lire sterline. "Suntem parteneri în salvarea Irlandeica acţionari în cadrul FMI, dar luăm în considerare şi un împrumutbilateral care reflectă faptul că nu facem parte din zona euro, darcă Irlanda este cel mai apropiat partener economic al nostru", adeclarat George Osborne, ministrul britanic de finanţe.

The Telegraph

Bailout-ul Irlandei, o afacere proastă pentru Marea Britanie.Guvernul este luat la întrebări pentru că va folosi 7 miliarde delire sterline, echivalentul a 300 de lire sterline pe familie,pentru a preveni extinderea crizei în zona euro, scrie TheTelegraph. Institutul Adam Smith consideră că decizia guvernului dea împrumuta Irlanda este "o afacere proastă" pentru MareaBritanie.

The Economist

Iar începem. La şase luni după ce Grecia a fost salvată, opoveste similară se desfăşoară, scrie şi revista The Economist.Investitorii s-au supărat pe mica ţară europeană cu datorii încreştere şi perspective incerte şi au început să îi vândăobligaţiunile. Randamentele au început să crească, dar nu numai încazul Irlandei, ci şi al celorlalte ţări cu probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO