Business Internaţional

Criza din industria cărnii din Germania continuă

Criza din industria cărnii din Germania continuă

Autor: Catalina Apostoiu

23.06.2020, 00:06 709

Peste 1.300 de persoane au fost testate pozitive la un abator al gigantului german din industria cărnii Tonnies, de­terminând o creştere puternică a ratei de transmitere în Germania. Ministrul german al muncii spune că firma ar trebui să plătească daune, scrie Deutsche Welle.

Hubertus Heil a declarat că firma a „luat o regiune întreagă ostatică“ prin încălcarea regulilor privind corona­virusul şi că încrederea sa în această firmă „este egală cu zero“. Potrivit acestuia, compania şi-a pus în pericol nu numai propriii angajaţi, dar şi „sănătatea publică“.

Oficialii regionali au anunţat că situaţia a fost în mare parte sub control la fabrica în care muncesc în principal români şi bulgari, dar că au izbucnit temeri privind o posibilă transmitere mai largă la nivel comunitar şi o reîntoarcere la carantină la scară largă.

Cei 6.500 de muncitori ai fabricii au fost trimişi în caratină. Totuşi, autorităţile s-au lovit de datele insuficiente furnizate de companie.

Şcolile şi centrele de îngrijire de zi din zonă au fost închise. Fabrica a fost la rândul său închisă.

În urma izbucnirii focarului, rata de reproducţie a coronavirusului din Germania a urcat la 2,88, de aproape trei ori cea necesară pentru controlarea pandemiei. Experţii spun că este necesară o rată de sub 1% pentru eliminarea bolii.

Şeful companiei, Clemens Tonnies, care a dat iniţial vina pe muncitorii est-europeni pentru izbucnirea focarului, şi-a cerut în mod public scuze la finalul săptămânii trecute, spunând că poartă întreaga responsabilitate, dar a refuzat să demisioneze.

Liderul verzilor germani Anton Hofreiter a făcut apel la miliardar să acopere costurile întregii situaţii din propriul buzunar. Dacă Tonnies chiar se consideră vinovat, „ar trebui să suporte costurile din propriile active, nu din cele ale companiei“, a declarat Hofreiter.

„Exploatarea muncitorilor din Europa centrală şi de est, care este evidentă în acest caz, devine un risc general de sănătate în pandemie, cu daune considerabile“, a declarat oficialul german. Prin urmare, „trebuie să se producă o schimbare fundamentale a industriei“.

Norbert Walter-Borjans, coleg al lui Heil şi lider SPD, a cerut majorarea preţurilor la carne şi o dezbatere privind justiţia distributiveă în Germania.

„Carnea este un produs ce implică utilizarea unui grad ridicat de energie şi alte materii prime. Valoarea şi preţul acesteia sunt adesea în disproporţie“, a declarat Walter-Borjans pentru grupul de presă Redaktionsnetzwerk Deutschland.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO